En pris til matematikken

Pierre Deligne ved Institute for Advanced Study i Princeton får Abelprisen for sine bidrag til algebraisk geometri.

TIL MATEMATIKKEN: – Jeg føler at disse pengene tilhører matematikken, uttalte prisvinner Pierre Deligne etter annonseringen av Abelprisen.

Foto: Cliff Moore

­– Abelprisen for 2013 går til Pierre Deligne. Han får prisen for meget betydningsfulle bidrag til algebraisk geometri, og for disse bidragenes gjennomgripende innflytelse på tallteori, representasjonsteori og relaterte felt, kunngjorde preses i Det Norske Videnskaps-Akademi professor Kirsti Strøm-Bull onsdag 20. mars.  

Etter annonseringen av Abelprisen, som ble kringkastet direkte via webcast, presenterte lederen av Abelkomiteen, professor Ragni Piene, komiteens begrunnelse for tildelingen, mens professor Timothy Gowers gikk nærmere inn på vinnerens vitenskapelige arbeid.

Overrasket

Prisvinneren selv deltok via en telefonlinje fra Institut des Hautes Études Scientifiques i Paris, hvor han i disse dager oppholder seg.

– Jeg er svært overrasket, uttalte Deligne, som hadde fått vite om tildelingen bare noen timer tidligere. På spørsmål om hva han ville bruke prispengene til, svarte Deligne at han ønsker å finne en måte å bruke pengene på som kommer matematikken til gode.

Pierre Deligne er professor emeritus ved School of Mathematics, Institute for Advanced Study i Princeton i New Jersey, USA. Han ble født 3. oktober 1944 i Etterbeek i Brüssel. Han kom til Princeton i 1984 fra Institut des Hautes Études Scientifiques der han ble ansatt i 1970 som den absolutt yngste i fast stilling noen sinne.

Prisseremoni i mai

Prisen som er på seks millioner norske kroner, vil bli overrakt av Kong Harald under en prisseremoni i Universitets Aula i Oslo 21. mai.

Abelprisen ble første gang delt ut i 2003, som en anerkjennelse for bidrag av ekstraordinær dybde og innflytelse på matematikken. Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi som har nedsatt en komité til å vurdere og anbefale kandidater. Abelkomiteen består av fem internasjonalt anerkjente matematikere og ledes av Ragni Piene, professor i matematikk ved Universitetet i Oslo.

 

Emneord: abelprisen
Publisert 20. mars 2013 13:42 - Sist endret 20. mars 2013 15:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere