Kunnskapsministeren synes norske universitet hevder seg godt

- Norsk utdanning og forskning hevder seg godt internasjonalt, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen, trass i  at dagens rangering fra Times Higher Education viser at norske universitet også ligger bak de beste nordiske universitetene.

INGEN FORANDRING: - I Norge er det god tilgang til høyere utdanning i alle deler av  landet, og dette vil regjeringen opprettholde, understreker kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Foto: Martin Toft

Mens flere universiteter i våre nordiske naboland klatrer på rangeringen, har de norske en noe svakere plassering enn i fjor.

- Selv om vi alltid må ha ambisjoner om å bli bedre, vil jeg likevel framheve at norsk utdanning og forskning hevder seg godt internasjonalt, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Oversikten fra Times Higher Education viser at vi har hatt en sterk økning i norsk vitenskapelig publisering de siste ti årene, og ser vi vitenskapelig publisering ut fra antall innbyggere, er vi i tetsjiktet.

Norske vitenskapelige artikler siteres mer enn gjennomsnittet

Oversikten viser også at norske vitenskapelige artikler er sitert 25 prosent mer enn den gjennomsnittlige artikkelen i verden. Her ligger vi imidlertid etter våre nordiske naboland.

- Norske forskningsmiljøer må derfor videreføre og forsterke det internasjonale forskningssamarbeidet for å bli mer synlige og styrke kvaliteten i forskningen, oppfordrer kunnskapsministeren.

- Universitetene vil sikkert vurdere resultatene nøye for å se hva de kan forbedre seg på. I løpet av de siste ti årene har antall nye og unge forskere vokst mer i Norge enn i mange andre land. Det tar tid å bygge seg opp som forsker og vi kan derfor ha godt håp om at siteringer fra norske forskere vil øke i årene som kommer.

I Norge er det god tilgang til høyere utdanning i alle deler av landet, og dette vil regjeringen opprettholde.

Satser på toppforskning

Framfor å bygge opp eliteinstitusjoner, har det de siste årene blitt satset betydelig på toppforskning gjennom Sentre for fremragende forskning (SFF). Evalueringen av SFF-ordningen viser at den er en suksess som gjør norsk forskning synlig internasjonalt.

Gjennom SFFer er det satset mye på gode fagmiljøer og det har gitt resultater. For eksempel viser årets indikatorrapport for forsknings- og innovasjonssystemet at norske forskningspublikasjoner innen klinisk medisin, landbruks­vitenskap, zoologi, molekylærvitenskap/genetikk, geovitenskap og økologi/miljøfag siteres mer enn 40 prosent over verdensgjennomsnittet, melder Kunnskapsdepartementet.

Emneord: Universitetspolitikk, Internasjonalisering, Rangering
Publisert 3. okt. 2012 23:19 - Sist endret 3. okt. 2012 23:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere