Laget bok av Blessings medisinplanter

I 1901-1904 studerte Fridtjof Nansens botaniker og lege, Henrik Greve Blessing, ulike medisinplanter i Sør-Afrika. Nå har hans notater og tegninger blitt bok.

LEGE PÅ "FRAM". Henrik Greve Blessing i kahytten på skipet "Fram" i 1895. 

Foto: Nasjonalbiblioteket

Henrik Blessing var med som lege om bord på skipet "Fram" i 1893-96. Blessing bodde i Sør-Afrika i 1901-1904, hvor han undersøkte ulike medisinplanter og noterte sine observasjoner i to notatbøker.

I notatbøkene tar han for seg 98 ulike planter og beskriver dem nøye, inkludert hvordan disse kunne brukes som medisiner.

Nå har norske og sørafrikanske forskere identifisert 95 av de 98 plantene, tatt bilder av dem og beskrevet hvordan plantene tradisjonelt har blitt brukt og hva man i dag vet om plantenes medisinske effekter.

Resultatet er boka «South African Traditional Medicinal Plants from KwaZulu-Natal», utgitt på Akademika Forlag.

EKSPERT. Berit Smestad Paulsen har jobbet med medisinplanter i Mali og leder forskningsprosjektet "Multi-disciplinary University Traditional Health Initiative" (MUTHI).

Foto: Ola Sæther

 

Forfatterne bak boka er professor og tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Kaare R. Norum, professor ved Farmasøytisk institutt, Berit Smestad Paulsen, Hege Ekeli fra tidligere Unipub forlag og professor Quinton Johnson fra Stellenbosch University i Sør-Afrika.

Basert på Zulunavn
Henrik Greve Blessing brukte for det meste Zulunavnene på de ulike plantene. Forskerne som har jobbet med boken har dermed sendt informasjonen om plantene til andre forskere med kjennskap til zuluspråket, for å få identifisert plantene. Også botanikere og healere i Sør-Afrika har vært med i denne prosessen.

Forskergruppa har klart å identifisere nesten alle plantene, og de få plantene som ikke er identifisert, er beskrevet med tegninger.

Godt grunnlag for forskning
– Boka innehar et svært spennende materiale, som kan være et utgangspunkt for nye forskningsprosjekter i samarbeid med Sør-Afrika, sier professor Berit Smestad Paulsen.

Smestad Paulsen har jobbet med medisinplanter i Mali siden 1994, der 90 prosent av befolkningen bare bruker planter til medisiner.

– Det er mye vi fremdeles ikke vet om medisinplanter, men det viser seg at de har svært mange positive effekter. I Sør-Afrika er behovet fortsatt stort for nye medisiner. Ved å gjøre kliniske studier på medisinplanter som viser at plantene har medisinsk effekt, kan føre til at man kan produsere medisiner som blir rimeligere for befolkningen i afrikanske land, forklarer hun.

21 000 plantearter
Ifølge professor Quinton Johnson har Sør-Afrika rundt 21 000 arter av medisinplanter, med om lag 14 millioner forbrukere.

– Afrika generelt er svært rik på plantearter. I dette må det ligge svært interessante potensielle medisinske løsninger. Hvis vi kan bygge opp vår kompetanse og kapasitet på dette området, kan vi finne noen interessante svar, mener Johnson.

MEDFORFATTER. Professor Quinton Johnson er medforfatter av boka "South African Traditional Medicinal Plants from KwaZulu-Natal".

Foto: Helen Hillevi Ruud

– Vi er skyldig Henrik Greve Blessing en stor takk for hans banebrytende bidrag til informasjon om medisinplanter, sier han.

 

Emneord: medisinplanter, farmasi, medisin, sør-afrika Av Helen Hillevi Ruud
Publisert 22. juni 2012 16:06 - Sist endret 22. juni 2012 16:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere