Norges kuleste realfagsbibliotek

Endelig har realfagstudentene fått sitt eget læringssenter. 

BIBLIOTEKSÅPNING MED SMELL: Fire skoleklasser er invitert til åpningen av Realfagsbiblioteket. På programmet står også kjemiske eksperimenter.

I oktober 2007 vedtok Universitetsstyret å etablere et kombinert forskningsbibliotek og læringssenter ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. I dag åpner det nye realfagsbiblioteket i Vilhelm Bjerknes’ hus med taler og show, skolebesøk, omvisninger og aktiviteter fra tidlig morgen til sent på kveld.

Program for åpningen av Realfagsbiblioteket 14. april

FAKTA OM REALFAGSBIBLIOTEKET

Vilhelm Bjerknes’ hus stod ferdig i 1966. Arkitekten var Leif Olav Moen 

Våren 2011 startet ombyggingen av huset. Arkitekten er Lars Olav Moen, sønnen til arkitekten som tegnet Vilhelm Bjerknes’ hus. Interiørarkitekt er Beate Ellingsen.

Åtte instituttbibliotek er blitt samlet i ett realfagsbibliotek.

Grunnflaten er 3700 m2.

Biblioteket har 450 arbeidsplasser, 13 gruppearbeidsrom, fire auditorier, et seminarrom og to undervisningsrom med avansert teknologi.

Biblioteket har kaffebar i foajeen og pub i kjelleren.

Åpningstiden, 08–22 på hverdager, er UiOs lengste.

 

To dager før åpningen var stemningen i biblioteket ganske kaotisk. Nå er bøker, tidsskrifter og møbler på plass, utstyr montert og maleriet av 150 års-jubilanten Vilhelm Bjerknes er kommet opp på veggen.  

På en egen flytteblogg har ansatte og studenter kunnet følge flytteprosessen steg for steg. Nye medier som Twitter, Facebook og youtube er tatt i bruk for å fortelle om biblioteket og åpningen. En stor annonse i Aftenposten har biblioteket også kostet på seg. Aldri tidligere har vel åpningen av nye lokaler på Blindern blitt bedre profilert.

– Vi har tatt mandatet fra universitetsledelsen på alvor, kommenterer overbibliotekar Live Rasmussen , og viser til at biblioteket også skal bidra til å synliggjøre realfagene.

– Dette skal være et kult sted å være, et sted hvor de besøkende føler at realfagene lever og pulserer, erklærer hun.

 

Vilhelm Bjerknes’ hus stod ferdig i 1966.  Gjennom forhåndsomtalen av det nye biblioteket har vi fått vite at det beste fra 60-tallets modernistiske arkitektur er blitt kombinert med nytt formspråk tilpasset nye læringsformer.

Arbeidsplassene langs rekkverket på mesaninene har for eksempel fått originalt 60-talls- interiør. Både de tykke bordplatene, messinglampene og de elegante skinnstolene stod opprinnelig i Rådssalen i Administrasjonsbygningen.

I tidsskriftavdelingen kan du derimot lese en vitenskapelig artikkel, eller kanskje koble av med et av realistforeningens Donaldblader, i en moderne oransje Oyster-lenestol.

Litteratursamlingene og PC-stua er plassert tre trapper opp, i den såkalte hangaren. Her finner du også resepsjonen og sofakroken.  I anledning åpningen presenterer biblioteket utstillingen Tidslinjen, en utstilling om livets opprinnelse.

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 14. mars 2012 10:28 - Sist endret 14. mars 2012 12:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere