Skrev den beste masteroppgaven

Lene Cecilie Renneflott fikk i går prisen for beste masteroppgave med kjønnsperspektiv for sin analyse av romanen Middlesex. – Oppgaven utfordrer konvensjonelle ideer om hva menneskelighet betyr, når det gjelder kjønn, rase og nasjonalitet, sier forslagsstilleren.

PRISVINNER. Lene Cecilie Renneflott (t.h.) fikk pris fra Senter for tverrfaglig kjønnsforskning for beste masteroppgave med kjønnsperspektiv. Til venstre forslagsstiller og veileder Rebecca Scherr.

Foto: Nina Heilmann, STK

I alt 12 kandidater var nominert til prisen for beste masteroppgave med kjønnsperspektiv i 2011, som tildeles av Senter for tverrfaglig kjønnsforskning.

Vinnerkandidaten skrev sin masteroppgave ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk.

Analyserte bestselgerroman

Renneflott har analysert romanen Middlesex av Jeffrey Eugenides. Romanen vant Pulitzer-prisen i 2002 og handler om intersex-personen Cal, som er tredje generasjon i en gresk-amerikansk innvandrerfamilie i USA.

Oppgaven tar opp identitet, kjønn og seksualitet og har som mål å beskrive de mekanismene som styrer, og har styrt, dannelse av identitet i USA.

– En av analysens styrker er at den viser hvordan kjønn og seksualitet ikke bare er fundamentet for identitetsdannelse, men også for kultur og nasjon generelt, sier Renneflotts veileder Rebecca Scherr, som nominerte Renneflott til prisen.

– Høyt analytisk nivå

”Kandidaten utmerker seg ved et usedvanlig høyt analytisk nivå”, heter det i begrunnelsen.

Som forslagsstilleren formulerer det: “Renneflott oppnår en perfekt balanse ved å aldri vike fra tekstlig analyse: alle hennes teoretiske påstander og ideer er basert på, eller direkte relatert til, hennes forskningsmål.”

– Godt voksen

– Dette betyr veldig mye for meg, siden jeg er en godt voksen student og har jobbet med masteroppgaven ved siden av jobb og barn, sier Renneflott.

– Jeg har vært så heldig at det har vært rom for å realisere et mål jeg har hatt lenge. Derfor har også masteroppgaven betydd mye for meg personlig, sier Renneflott, som håper majoriteten vil ta større ansvar i kampen mot diskriminering.

– For at vi skal komme diskriminering til livs, er det viktig at vi lytter til de narrativene som folk selv forteller, sier prisvinneren.

Emneord: Senter for tverrfaglig kjønnsforskning Av Helen Hillevi Ruud
Publisert 13. jan. 2012 14:42 - Sist endret 17. jan. 2012 00:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere