Veldedighet fremfor julegaver?

Pengene som er gått til å produsere Årskalenderen for 2006, UiOs julegave til alle sine ansatte, burde heller ha vært brukt på veldedige formål, mener tre ansatte ved Det Odontologiske fakultet. - Det står ikke universitetet fritt å omdisponere disse midlene til veldedige formål, svarer spesialrådgiver Grete K. Starheim ved Informasjonsavdelingen.

Noen UiO-ansatte mener at pengene som er gått til å produsere Årskalenderen for 2006, heller burde ha gått til et veldedig formål.
Foto: Ola Sæther

Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo har på vegne av tre instruktørtannleger, som er tilknyttet Klinikk for allmenn odontologi - barn, returnert deres årskalendre, som alle UiO-ansatte nylig har mottatt som julepresang.

Heller veldedighet

- De har gjennom tilbakesendelsen ønsket å markere at pengene heller burde ha gått til et veldedig formål. Men de har understreket at aksjonen ikke er ment som noen protest, sier klinikksjef Kari Gravem Kvakestad.

- Årskalenderen for 2006 er en gave fra universitetsledelsen til alle ansatte ved Universitetet i Oslo. Jeg antar at returen av kalendrene like mye er et uttrykk for at de som står bak aksjonen ikke synes kalenderen var verdt å beholde, sier spesialrådgiver ved Informasjonsavdelingen, Grete K Starheim, og den som har vært ansvarlig for å produsere årskalenderne.

Provosert

Starheim kjenner seg provosert av aksjonen og opplever den først og fremst som en avvisning av fellesskapstanken bak gaven. Hun bekrefter at det også tidligere har kommet forespørsler fra ansatte ved UiO om å støtte veldedige formål, men ikke i forbindelse med de ansattes julegave.

Det er fjerde år på rad at UiO gir sine ansatte en oppmerksomhet til jul. I år er det en kalender med interiørbilder fra nyoppussede bygninger ved UiO. De foregående årene har de ansatte fått en "lyslykt", et krus og boka "Kulturhistorier i sentrum" som julepresang.

- Styrke tilhørigheten til UiO

- Meningen er å gi en gave som kan relateres direkte til UiOs virksomhet. Beløpet per ansatt har hver gang vært beskjedent, mellom 20 og 60 kroner. Årskalenderen er trykt i et opplag på 7000, og den totale kostnaden ligger på ca. 34 kroner per stykk, opplyser Starheim.

Hun understreker at som statsinstitusjon får UiO sine midler for å drive sin bestemte virksomhet og at det ikke står universitetet fritt å omdisponere disse midlene til veldedige formål.

- Julegaven til de ansatte er å anse som en del av UiOs drift og som ledd i en personalpolitikk for å styrke tilhørigheten til universitetet. Ansatte som måtte ønske å gi penger til veldedige formål på vegne av UiO, må ta dette opp med sine organisasjoner, avslutter Starheim.

Uniforum har ikke lykkes i å få tak i noen av de tre instruktørtannlegene før jul.

Emneord: Odontologi, Økonomi Av Lars Hoff
Publisert 22. des. 2005 15:19 - Sist endret 10. des. 2008 16:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere