Viking-fascinasjon trekker utlendinger til UiO

På Middelaldersenterets kurs i runologi er det de utenlandske studentene som dominerer. Vikingtiden og futharken har en mystisk aura rundt seg, som særlig appellerer til unge europeere og amerikanere.

RUNE-MYSTIKK: Hva står det her, mon tro? Europeiske studenter fra Middelaldersenteret forsøker å lese ekte runesteiner i kjelleren til Vikingskipshuset.
Foto: Ola Sæther

På et seminarrom i Forskningsparken sitter nærmere tretti studenter og følger middelalderforsker Terje Spurklands forelesning i runologi. Dagens tekst er en inskripsjon på et skallefragment funnet på Ribe på Jylland, datert til ca. 720 e.Kr. Det er en alvorlig og stille forsamling, for det meste unge utenlandske studenter, som forsøker å fravriste runene deres hemmeligheter. Det viser seg at det som står på skallen har med skallebank å gjøre. En dverg med hammer skal visstnok befinne seg inni hodet på forfatteren, som antakelig hadde "dagen derpå".

Mystisk aura

- Jeg er interessert i vikingtiden og liker den mystiske auraen rundt runer, forteller polske Agnieszka Sadlowska om hvorfor hun vil studere runologi på Universitetet i Oslo. Det er visst ganske representativt for kursdeltakerne, som i snart fire uker har holdt på med å tyde runer fra den eldre futharken, som runealfabetet kalles.

- Jeg er også opptatt av middelaldersk hedenskap, kan britisk-indiske Dhwani Patel avsløre.

- Og både Skottland og Normandie har jo en runetradisjon, tilføyer hun, og franske Francois Mahieux nikker bekreftende.

Noen av kursdeltakerne har norske aner, som Jeremy Brown fra USA.

- De eldste runeinnskriftene er skrevet på proto-skandinavisk og ikke på gammelnorsk, svarer Jeremy på spørsmålet om han har lært seg litt av sine forfedres språk før han begynte på runekurset.

- Men det kan hende at jeg vil lære meg gammelnorsk senere, legger han til.

Forelesningen i runologi foregår på engelsk og er en del av et tverrfaglig studium i vikingtid og middelalder ved Middelaldersenteret, som er en del av Institutt for arkeologi, konservering og historiske studier ved UiO. Studentene på runekurset er hovedsakelig på bachelornivå, og de aller fleste er utenlandske ERASMUS-studenter. Kurset varer ett semester med til sammen 30 timer, fordelt på to dobbelttimer i uka, og avsluttes med en tre dagers hjemmeeksamen.

Pionér i internasjonalisering

- Runekurset er bare ett av mange engelskspråklige kurs, både på bachelor- og masternivå, som vi tilbyr. Vi har stor tilstrømning av utenlandske studenter på disse kursene. De kommer fra Wales, England, Skottland, Polen, Østerrike, Tyskland, Frankrike, Canada og USA, forteller Terje Spurkland, førsteamanuensis ved Middelaldersenteret i Blindernveien 11. Runekurset er et énmannsforetak som gikk av stabelen første gang høsten 2003.

- Studentene er både på høyere og lavere nivå og studerer ett eller to semestre her. Vi har 20 utvekslingsstudenter på Middelaldersenteret, de fleste på ERASMUS-stipender. I tillegg har vi 11 andre utenlandske studenter som tar ett til tre emner hos oss. Jeg tror få andre institutter ved UiO kan måle seg med oss når det gjelder studentutveksling, sier Spurkland. Middelaldersenteret har samarbeidsavtaler med 15 universiteter i hele Europa.

Viking-fascinasjon

- Fascinasjon for vikingtiden spiller nok en viktig rolle for de utenlandske studentene som kommer til Middelaldersenteret. De som er ute etter magi og blot, blir kanskje skuffet, sier Spurkland. Noen har studert norske emner eller norsk/skandinavistikk i sine hjemland, andre har fordypet seg i generell europeisk middelalderhistorie.

- I Storbritannia og Frankrike er vikingtiden en del av landenes egen historie, og fascinasjonen for det norrøne er fortsatt stor ved universiteter i Tyskland. De utenlandske studentene som kommer til Middelaldersenteret ved UiO, er godt motivert og tar gjerne fire og fem kurs per semester. De tilhører nok den fremre rekken blant studentene i sine respektive hjemland og har en tendens til å være dominerende på kursene. De er dessuten ofte bedre i engelsk enn de norske studentene, har Spurkland merket seg.

Han råder studentene til ikke å ta runekurset som det første kurset de tar, fordi det er ganske krevende. - Runologi er egentlig en samlingsdisiplin, studiet krever også kunnskaper i språk. Jeg anbefaler derfor studentene å ta et kurs i gammelnorsk før runekurset eller at de tilegner seg kjennskap til det i løpet av kurset.

"The real thing"

Sist fredag tok han med seg studentene sine til kjelleren på Vikingskipshuset, hvor de studerte runesteiner.

- Det er viktig at de også studerer originale runegjenstander og ikke bare er henvist til bilder og avtegninger i bøker og artikler. "Skrivebordsrunolog" et et skjellsord i visse kretser, og studentene våre bør komme i kontakt med "the real thing", sier Spurkland og kan forsikre at besøket på Bygdøy var populært. Det var den første av tre ekskursjoner dette semesteret. De to neste går til Historisk museum.

Emneord: Internasjonalisering, Vikingskipshuset, Arkeologi Av Lars Hoff
Publisert 3. okt. 2005 13:23 - Sist endret 10. des. 2008 16:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere