UiO rykker nedover

UiO har rast ned fra en 16. plass til en 29. plass på Times Higher Educations liste over verdens fremste universiteter i humanistiske fag. Det viser årets rangering som offentliggjøres denne måneden.

Times Higher Education presenterer hvert år en rangert liste over de hundre beste læresteder i verden innenfor ulike fagfelt.
- For oss er det fem rangeringer som er de mest interessante: Arts & Humanities, Social Science, Science, Technology og Biomedicine, mener Guri Vestad, sjef for Seksjon for internasjonalisering av studier ved Studieavdelingen på UiO.

Humaniora

Universitetet i Oslo er representert på de to første av disse listene. Innenfor Arts & Humanities kom Universitetet i Oslo i fjor på en oppsiktsvekkende god 16. plass. I år er UiO på 29. plass, og universitetet er ikke lenger best i Norden. Både Københavns Universitet og Helsingfors universitet har oppnådd en høyere plassering.
- Fortsatt har vi en god plassering, men dette er selvfølgelig ikke en utvikling vi ønsker, sier Vestad og legger til at det kanskje mest oppsiktsvekkende er at det ikke er noen svenske læresteder på denne listen.
- Blant de som har rykket kraftig fremover, er flere av våre partneruniversiteter, særlig de australske som kommer godt ut på de fleste av rangeringene denne gangen, opplyser hun.

Samfunnsvitenskap

Innenfor Social Science kommer UiO i år på en 90. plass, to plasser opp fra i fjor. I Norden ligger UiO på fjerdeplass, etter Københavns Universitet, Stockholm School of Economics og Universitetet i Helsinki. Den høyeste plasseringen har Københavns Universitet med en 50. plass. Guri Vestad forteller at hun stusser litt over at ingen av de nordiske universitetene er kommet høyere opp på denne listen.

Naturvitenskap, teknologi og biomedisin

Universitetet i Oslo er ikke representert på listene over verdens fremste universiteter innenfor science, teknologi og biomedisin. I Norden ligger Århus Universitet og Københavns Universitet på topp med en 47. og en 49. plass på listen over verdens fremste universiteter innenfor science. Med på listen er også Uppsala universitet som har falt fra 61. til 91. plass siden i fjor.

Helsingfors universitet er rangert som det beste i Norden og nr. 52 i verden innenfor teknologi. NTNU, som i fjor ble plassert på 85. plass, har i år falt ned til 93. plass.
- NTNU er det eneste norske lærested utenom UiO som er representert på listene til Times Higher Education, opplyser Vestad.

Karolinska Institutet i Sverige er rangert som nr. 4 i verden innenfor fagfeltet Biomedisin. De andre nordiske lærestedene som er representert på denne listen, er Helsingfors universitet (39. plass), Århus Universitet (68.), Uppsala universitet (70.), Københavns Universitetet (78.) og Lunds universitet (98.).

- Om kort tid offentliggjøres resultatet av en rangering av de 200 beste universitetene i verden. Når denne kommer vil vi ha et bedre grunnlag for å vurdere utviklingen for UiO, mener Vestad.

Emneord: Internasjonalisering Av Grethe Tidemann
Publisert 27. okt. 2005 09:28 - Sist endret 10. des. 2008 16:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere