Næringsliv og universiteter må bruke norsk

For å bevare norsk som nasjonalspråk her i landet må særlig næringsliv og universiteter skjerpe seg og bruke mer norsk. Det mener utvalget som torsdag 27. oktober legger fram en ny språkstrategi i Norge, skriver ntb.

Utvalget, som ble nedsatt høsten 2004, mener det er tvingende nødvendig med en ny språkpolitikk for å sikre at norsk også i framtida skal være vårt nasjonalspråk. I en stor utredning beskriver utvalget hvordan vi best kan ta vare på språket i ulike deler av samfunnet.

Her drøftes tiltak for skolen, høyere utdanning og forskning, kultur- og mediepolitikk, næringsliv og arbeidsliv og for forvaltningen. Informasjonsteknologi har fått et eget kapittel, det samme gjelder terminologi og fagspråk.

Det overordnede målet er å sikre at nynorsk og bokmål blir brukt på alle områder i samfunnet, og at norsk språk er det naturlige valget i alle situasjoner der det ikke er nødvendig å bruke fremmedspråk, skriver utvalget.

Professor Gjert Kristoffersen fra Universitetet i Bergen har vært leder for arbeidet. Med seg har han hatt blant andre professor Torlaug Løkensgard Hoel, forfatter og språkviter Helene Uri og distriktsredaktør i NRK, Hans-Tore Bjerkaas.

Emneord: Internasjonalisering, Nynorsk, Tekst/Historie
Publisert 27. okt. 2005 10:29 - Sist endret 10. des. 2008 15:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere