Konkurrerer om eksperiment i verdensrommet

Wojciech Miloch ved Plasma- og romfysikkgruppa på Fysisk institutt kan få sendt sitt eksperimentforslag ut i verdensrommet hvis han er heldig. Han vil finne ut av hvordan Jorda og solsystemet kunne skapes av støvplasma, ørsmå støvpartikler.

ROMEKSPERIMENT: UiO-student Wojciech Miloch deltar i en europeisk konkurranse, hvor vinneren får sende sitt eksperimentforslag til Den internasjonale romstasjonen (ISS).
Foto: Ståle Skogstad

Wojciech Miloch fra Gdansk i Polen startet denne høsten på sin mastergrad i fysikk ved Universitetet i Oslo. I 2003/04 var han tilknyttet Universitetsstudiene på Svalbard (UNIS), hvor han studerte plasma og høyere atmosfæres fysikk.

24 år gamle Miloch deltar som eneste student fra Norge i en konkurranse for europeiske universitets- og høyskolestudenter om å foreslå et eksperiment som vil kunne gjennomføres på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Konkurransen heter SUCCESS, som er en forkortelse for Space station Utilisation Contest Calls for European Student initiativeS. Han er nettopp kommet tilbake fra en fem dagers workshop ved European Space Technology Centre (ESTEC) i Noordwijk i Nederland, etter å ha bestått første del av konkurransen.

ESTEC er en del av ESA, den europeiske romfartsorganisasjonen. I Noordwijk fikk han diskutert sitt eksperimentforslag med forskere og andre eksperter, og fikk dessuten en innføring i arbeidet på ISS.

Eksperiment med støvplasma

- Førti forslag har gått videre til annen runde, forteller Miloch. Sitt forslag til eksperiment har han kalt "Vekselvirkninger mellom støvpartikler i magnetiserte plasma".

Støvplasma består av ørsmå støvpartikler (mikro- og nanometerdimensjon) og ionisert gass. Gassen består av positive ioner og frie elektroner og er derfor nøytral. Vi finner støvplasma blant annet i Saturns ringer og i ionosfæren, som er den ytterste delen av jordatmosfæren, det vil si mellom 90 og 600 km. Ionosfæreplasmaets innvirkning på elektromagnetiske bølger er stor, og ionosfæren har derfor avgjørende betydning for radiokommunikasjon.

- Vi vet allerede at i mikrogravitasjon danner plasmastøvet tredimensjonale krystaller. Jeg vil finne ut av hvordan magnetfeltet påvirker støvplasmaet når gravitasjonen er tilnærmet lik null. Støvplasmafysikk er et nytt felt innenfor fysikken og er i ferd med å ta helt av, forteller Miloch.

Han holder nå på med å skrive en mer detaljert eksperimentbeskrivelse til finalen som står i februar neste år.

Mikrogravitasjon

- Gravitasjonskraften i laboratoriet på ISS er minimal, noe som er ideelt for mitt eksperimentforslag. Mens den normale gravitasjonen på jorda er 10 m/s2, er den på ISS kun én milliondel. Denne mikrogravitasjonen er riktig for å observere støvplasma i tredimensjonale krystaller og lage en modell av støvplasma slik den vil kunne se ut i det fjerne verdensrommet, forklarer Miloch.

Han håper at eksperimentforslaget, hvis det går helt til topps, kan være med på å bidra til å forklare hvordan Jorda og solsystemet vårt kunne dannes av ørsmå støvpartikler.

- Den som vinner konkurransen får et ettårig engasjement i ESTEC, med mulighet for å forberede eksperimentet før det eventuelt sendes opp til romstasjonen. Andrepremie er en reise til Kourou i Fransk Guyana i Sør-Amerika, hvor ESA har sin utskytningsbase. Tredjepremie er et kurs med astronauttrening, forteller han.

Emneord: Fysikk, Romfart, Forskning Av Lars Hoff
Publisert 26. okt. 2005 14:28 - Sist endret 10. des. 2008 15:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere