Journalistlegende fra Zimbabwe er Fritt Ord-professor

Geoffrey Nyarota var sjefredaktør for Zimbabwes eneste uavhengige dagsavis, The Daily News, til han ble tvunget til å flykte i januar 2003. Denne høsten er han Fritt Ord-professor på Institutt for medier og kommunikasjon ved UiO.

ARRESTERT SYV GANGER: Geoffrey Nyarota ble arrestert én gang av Ian Smith for å ha støttet Mugabes frigjøringskamp, og seks ganger av Mugabe for å ha støttet Tsvangirais kamp for demokrati.
Foto: Ola Sæther

Geoffrey Nyarota uttrykker dyp skuffelse over splittelsen som nylig er kommet for en dag i Movement for Democratic Change (MDC), Zimbabwes ledende opposisjonsparti. Striden står nå om partiet skal delta i senatsvalget i slutten av november eller ei.

- Striden i partiledelsen kan bare tjene president Mugabe. Morgan Tsvangirais kritikere burde ha ventet med å utfordre partilederen i all offentlighet til partikongressen i desember. Å stille egne kandidater til senatsvalget er en form for dolkestøt mot Tsvangirai, sier Nyarota som frykter at opposisjonspartiet er i ferd med å rives i stykker av etniske skillelinjer.

- Tsvangirai er mannen som viste mot i en nasjon av feiginger da han i 1999 grunnla MDC. Han er fortsatt den mest populære og mest troverdige politikeren i Zimbabwe, fortsetter Nyarota. Anføreren av den interne opposisjonen mot Tsvangirai er MDCs generalsekretær Welshman Ncube, som mottok et æresdoktorat ved Universitetet i Oslo i september.

Mannen mot strømmen

Nyarota er blitt invitert til Institutt for medier og kommunikasjon, UiO, som Fritt Ord-professor i journalistikk og ytringsfrihet og blir her fram til jul. Han holder nå en forelesningsrekke om "pressefrihet i en verden av sensur" med vekt på sine erfaringer fra Zimbabwe etter uavhengigheten. I juli neste år gir han ut sin bok "Against the grain" (Mot strømmen) på et sør-afrikansk forlag. Den forteller historien om pressen i Zimbabwe under Mugabes diktatur.

Fram til i sommer hadde Nyarota et forskerstipend fra Nieman Foundation for Journalism ved Harvard University i USA. Han har vunnet flere internasjonale pressepriser.

Fri presse forutsetning for demokrati

54 år gamle Nyarota startet som journalist i 1978 og har vært en helt sentral skikkelse i zimbabwisk presse siden frigjøringen i 1980. I mars 1999 grunnla han den uavhengige dagsavisen The Daily News. Et halvt år senere ble MDC dannet og greide i valget i juni 2000 å komme inn i parlamentet med en stor gruppe.

- MDC red på ryggen av The Daily News. I avisen hadde partiet en plattform som det kunne nå det stemmeløse folket fra. Den frie pressen er en hjørnestein i ethvert demokrati, sier Nyarota.

- Før The Daily News kom, hadde den regjeringskontrollerte avisen The Herald et opplag på 165 000. I juni 2000 hadde det sunket til 60 000, mens The Daily News hadde kommet opp i et opplag på 130 000. Hvert eksemplar ble lest av 5-6 personer, hvilket vil si at vi hadde nærmere 800 000 lesere. Etter at The Daily News ble stengt i september 2003, er MDC blitt overlatt til de Mugabe-styrte avisenes nåde.

Bomber mot pressefriheten

The Daily News var en braksuksess og en konstant torn i øyet på myndighetene. Redaktør Nyarota ble arrestert seks ganger og mottok to drapstrusler - i likhet med mange av journalistene. En januarnatt i 2001 ble hele trykkeriet sprengt i filler, men dette bare styrket Nyarotas vilje til å fortsette. Avisen var på gata igjen neste dag.

30. desember 2002 ble han på bakgrunn av en falsk anklage om å ha tatt parti i en streik presset ut av redaktørstolen og måtte kort tid etter flykte til Sør-Afrika. Sammen med sin kone og deres to yngste barn ankom han USA i slutten av januar 2003 og kunne dra rett til Harvard. Åtte måneder senere ble The Daily News kneblet for godt av myndighetene. Nyarota er sikker på at anklagen mot ham var en del av en sammensvergelse for å få stoppet avisen.

Hans eldste sønn befinner seg fortsatt i Harare med sin kone og to barn. Til tross for sin bachelorgrad i engelsk og geografi fra University of Zimbabwe i 1999, har sønnen vært arbeidsledig siden. Familien overlever takket være pengestøtten fra faren.

Drøm om avismangfold i Zimbabwe

- Er pressens frihet viktig også i vestlige demokratier?

- Ja, det mener jeg. Da jeg kom til USA, ble jeg veldig imponert over pressefriheten der. Men så kom krigen i Irak, og mediene begynte straks å føre en ukritisk kampanje for USAs krigføring, noe som bidro til at Bush vant presidentvalget i 2004. Da amerikanske medier begynte å dekke krigen mer kritisk, falt samtidig oppslutningen om Bush kraftig i meningsmålingene, bemerker Nyarota.

Nyarota har ikke rukket å lære seg norsk, men han er imponert over avismangfoldet her.
- Dette er også min drøm for Zimbabwe, at folk selv skal kunne velge hvem de vil la seg informere av.

Emneord: Zimbabwe, Internasjonalisering Av Lars Hoff
Publisert 27. okt. 2005 16:09 - Sist endret 10. des. 2008 15:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere