1 million til nye tegninger av Osebergskipet

Kulturhistorisk museum ved UiO kan nå lage rekonstruksjons-tegninger av Osebergsskipet. Det er klart etter at Utdannings- og forskningsdepartementet har tildelt museet 1 million kroner til dette arbeidet. Kulturhistorisk museum skal lage de nye tegningene i samarbeid med Stiftelsen nytt Osebergskip . Basert på tegningene ønsker stiftelsen å bygge en fullskalakopi av Osebergskipet, slik det opprinnelig så ut, går det fram av en pressemelding.

KAN REKONSTRUERES: En millionbevilgning fra regjeringen kan gjøre det mulig å rekonstruere Osebergskipet.
Foto: Ståle Skogstad

- Dette samarbeidet kan gi Vestfold en kopi av vikingskipet som opprinnelig ble gravd ut i fylket, samt at Kulturhistorisk museum får ny kunnskap om skipet, sier utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet i ei pressemelding.

Et av forskningstemaene rundt Osebergskipet, er om skipet kun ble bygd for å brukes i graven, eller om det virkelig ble brukt på havet. En rekonstruksjon av skipet på 1970-tallet, kopien "Dronningen", ga flere spørsmål enn svar til skrogform og opprinnelig utseende av skipet.

Arbeidet med de nye rekonstruksjonstegningene vil kunne gi enkelte forandringer av skipets form, slik det står utstilt i dag i Vikingskipshuset på Bygdøy. Osebergskipet er fra det 9. århundret.

Emneord: Vikingskipshuset, Museene
Publisert 13. okt. 2005 11:24 - Sist endret 10. des. 2008 14:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere