UiO vil ta et samlet grep

- Det er ved å være et forskningsuniversitet som er med i front av den internasjonale utviklingen og interessert i samfunnet rundt oss at vi best kan gi verdifulle impulser til annen virksomhet, poengterte rektor Arild Underdal i sin tale under årsmarkeringen til Universitetet i Oslo fredag 2. september. Det går fram av ei pressemelding fra UiO.

GREP: - UiO må ta et samlet grep om sin egen utvikling, sa Arild Underdal i sin tale under årsfesten 2. september.
Foto: Ola Sæther

Rektor var i sin tale sterkt opptatt av at Universitetet i Oslo må klare å ta et samlet "grep" på sin utvikling. Mikrobeslutningene rundt på universitets enheter må ikke gjennomføres i form av separate prosjekter. I møtet med noen viktige typer utfordringer vil en slik tilnærmingsmåte være en god oppskrift på kollektiv avmakt. Dette er bakgrunnen for at Universitetsstyret har brukt mye tid og krefter det siste året på bidrag som har som overordnet formål å gi universitetet et gjennomtenkt og samlet grep på sin egen utvikling.

Rektor Underdal refererte hva borgermesteren i Boston svarte da Harvard-universitetets president kontaktet ham for å høre hvilke forventninger han og byen hadde til universitetet. Borgermesteren gikk ikke inn på enkeltheter, men summerte forventningen i denne formaningen: Stay great! Underdal betegnet dette som et praktfullt uttrykk for at det er nettopp gjennom sin faglige styrke Harvard trekker talent og virksomhet fra hele verden til byen og regionen. Og det er nettopp ved å tenke globalt i sin forskning, utdanning og rekruttering at universitetet utvider sin rekkevidde på en måte som beriker også det omliggende samfunn.

Prioriteringene i den strategiske planen som ble enstemmig vedtatt av styret for Universitetet i Oslo før sommeren bygger nettopp på dette grunnpremisset.

- Borgermesterens formulering gjelder like mye den andre veien. Som universitet nyter vi godt av å være del av et samfunn preget av åpenhet, demokrati, likeverd, velstand og velferd, og et nærmiljø som er rikt på interessante samarbeidspartnere, sa rektor Arild Underdal ifølge en pressemelding fra UiO.

Under årsfesten denne gangen er det utnevnt en rekke æresdoktorer, blant dem Gro Harlem Brundtland og Per Olov Enquist og nobelprisvinnerne Peter Agre og Ben R. Mottelson.

Emneord: Årsfesten
Publisert 2. sep. 2005 13:53 - Sist endret 10. des. 2008 16:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere