Lech Walesa kommer til UiO

Den tidligere polske presidenten, fagforeningslederen og elektrikeren Lech Walesa kommer til UiO onsdag 5. oktober. Da skal han delta på et seminar i Georg Sverdrups hus i forbindelse med at det i år er 25 år siden han sto i spissen for en streik for frihet ved Leninverftet i Gdansk. Arbeiderne i Gdansk krevde rett til å streike og rett til å organisere seg - slik ble den berømte anti-totalitære fagbevegelsen Solidarnosc (Solidaritet) dannet, skriver Senter for utvikling og miljø, UiO i ei pressemelding.

SYNG: Grunnleggjaren av Solidaritet, Lech Walesa, syng saman med andre arbeidarar under ein av streikane ved Leninverftet i Gdansk i 1980.

Tidligere forsøk som Øst-Berlin i 1953, Budapest i 1956 og Praha i 1968, hadde ikke klart å løse opp jerngrepet fra Sovjetunionen. Men i Polen fikk Solidaritet snart oppslutning fra 10 millioner mennesker, og slik ble friheten endelig mulig.

Det var ikke Berlinmurens fall som satte startpunktet for demokratibølgen i Øst-Europa, men fagbevegelsen Solidaritet som ga makt til de maktløse.

Fra august 1980 fram til i dag har Solidaritet inspirert fredelige revolusjoner i flere land. Uten Solidaritet ville sannsynligvis Tsjekkoslovakia ikke hatt sin fløyelsrevolusjon, Georgia vært uten rosenes revolusjon, og Ukraina uten sin oransje revolusjon.

Den norske feiringen av 25-års jubileet til Solidaritet, kreftene bak en av verdenshistoriens mest unike revolusjoner, markeres den 5. oktober på Universitetet i Oslo.

Dette er en sjanse til å møte den legendariske lederen av Solidaritet og vinner av Nobels fredspris, Lech Walesa. Seminaret med Walesa vil også sette fokus på den hittil ukjente norske støtten til Solidaritet. Det finnes mange anonyme norske helter og heltinner som har medvirket til en fredelig overgang til demokrati i tidligere totalitære land, og som fortjener å bli hedret for sin innsats.

Statsminister Kjell Magne Bondevik og leder av utenrikskomiteen Thorbjørn Jagland vil delta på feiringen.

Seminaret arrangeres av Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo og Den polske ambassaden, Oslo.
Det arrangeres altså onsdag 5. oktober, kl. 10.00-12.00 i Georg Sverdrups hus, Aud. 1 på Blindern.

Emneord: Internasjonalisering
Publisert 15. sep. 2005 14:07 - Sist endret 10. des. 2008 15:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere