Jürgen Habermas tildelt Holbergprisen

Styret for Ludvig Holbergs minnefond har vedtatt å tildele Holbergs internasjonale minnepris for fremragende vitenskapelig arbeid innen humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi 2005 til professor Jürgen Habermas. Prisen har en verdi på 4,5 millioner kroner, skriver priskomiteen i ei pressemelding.

HEDRET: Den verdenskjente professoren Jürgen Habermas er tildelt Holbergs internasjonale minnepris for 2005 (Foto: Holbergprisen/Florian Breier).

Styret for minnefondet deler ut prisen etter innstilling fra en fagkomité bestående av internasjonalt anerkjente forskere innen prisens fagområder. Holbergprisens fagkomités begrunnelse for å gi prisen til Habermas er blant annet følgende:

"Jürgen Habermas har skapt banebrytende teorier om diskurs og kommunikativ handling og dermed utviklet nye perspektiver på demokrati og rett...Hans forskning spenner tematisk vidt og har en uvanlig tverrfaglig tyngde. Habermas har på avgjørende vis bidratt til forståelsen av rasjonalitet, etikk, legitimitet, offentlig meningsutveksling, modernitet, det post-nasjonale samfunn og europeisk integrasjon...I den senere tid har Habermas blant annet arbeidet med filosofiske og etiske grunnlagsproblemer... Habermas har hatt eksepsjonell internasjonal innflytelse innen svært mange fag."

- Jürgen Habermas har vært en dominerende skikkelse i samfunnsvitenskapelig teori i mer enn førti år. Hans forskning spenner tematisk vidt og har en uvanlig tverrfaglig tyngde. Samtidig har han også vært en aktiv og innflytelsesrik deltaker i den alminnelige samfunnsdebatt, sier professor Jan Fridthjof Bernt, styreleder for Ludvig Holbergs minnefond

Jürgen Habermas, f. 1929, er professor emeritus ved Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main i Tyskland.

Den offisielle prisutdelingen for Holbergs internasjonale minnepris finner sted 30. november 2005 ved en høytidelig seremoni i Håkonshallen i Bergen.

Den aller første Holbergprisen ble delt ut i fjor. Da gikk den til den kjente litteraturteoretikeren Julia Kristeva.

Emneord: Priser
Publisert 20. sep. 2005 14:25 - Sist endret 10. des. 2008 15:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere