Høy valgdeltakelse blant studentene

Mens bare 1400 studenter, eller 4,6 prosent, stemte ved rektorvalget for fire år siden, melder valgfunksjonærene på campus i dag at de forventer en langt høyere valgdeltakelse denne gang. Rekorden er fra 1998 da 9,5 prosent av studentene avla stemme.

FULL URNE: På SV-fakultetet meldes det om høy valgdeltakelse. Stemmeurnen var nesten full da Uniforum var innom tidlig på torsdag.
Foto: Ola Sæther

- Vi har tatt imot omtrent like mange stemmer de tre første dagene av valget som til sammen ved forrige valg. Og tradisjonelt stemmer flest studenter den siste dagen, sier Torkel Nybakk Kvaal fra Studentparlamentet, som sitter ved urnen i Frederikke.

Som forklaring på den høye deltakelsen trekker han fram at valgkampen denne gangen har vært mer rettet mot studentenes ve og vel enn ved tidligere rektorvalg. Dessuten at som en følge av Kvalitetsreformen befinner det seg nå flere studenter på campus enn det som har vært vanlig.

- De fleste som kommer hit og stemmer har gjort seg opp en mening på forhånd, men ikke alle har fått med seg at de bør rangere alle kandidatene, forteller makkeren Sten J. Mc Neil Ånnerud.

Fullstappet urne på SV
Ved SV-fakultetets urnebord kunne valgfunksjonærene melde at valgurnen var så full at de snart måtte bytte urne.

- Vi hadde ca. 800 avlagte stemmer fram til kl. 11 i dag. Og ennå er det fem timer igjen, forteller Joakim Bakke. Sammen med makker Maria Lind Jarsve besvarer han proft alle spørsmål om hvorfor man bør rangere flere enn en kandidat.

Filosofistudent Jon Furholt (20), var ikke i tvil om hvem han skulle stemme på: - Jeg har satt Kristian Gundersen på første plass. Han står for desentralisering og demokrati og er imot det instrumentelle universitet, sier han. Han har lest alle valgplattformene, men bestemte seg først etter å ha fulgt et debattmøte med rektorkandidatene på sitt fakultet. Han er glad for den makten studentene har til å kunne avgjøre hvem som blir neste rektor.

Trond Børsum (24) er psykologistudent, og ble først klar over at det var rektorvalg i forrige uke da en venn nevnte det, og mener informasjonen kunne ha vært bedre. - Jeg stemte på Fanny Duckert og bestemte meg da jeg snakket med henne på stand tidligere i uka, forteller han. Han har også rukket å lese et par-tre valgplattformer, slik at han var i stand til å rangere de tre første kandidatene.

- Jeg bestemte meg på veien hit, røper Hanne Blåfjelldal (24), som studerer samfunnsgeografi og er politisk aktiv på høyresiden.

- Da jeg så plakatene hvor Attac og Venstrealliansen gir sin støtte til Gundersen og Ellingsrud, bestemte jeg meg for å rangere de sist. Det ble derfor Fanny Duckert på førsteplass og Stein A. Evensen på annenplass, forklarer hun. Valgplattformene har hun kun brukt en halvtime på å lese, men fremhever Universitas' dekning av valget som svært god.

Emneord: Rektorvalet 2005 Av Lars Hoff
Publisert 29. sep. 2005 15:17 - Sist endret 10. des. 2008 15:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere