Veksthusene tagget i natt

Klokka to i natt ble Botanisk museum og begge veksthusene, som er fredet av Riksantikvaren, tilgriset med graffiti. Det omfattende hærverket blir politianmeldt.

TAGGET: Veksthusene på Tøyen ble tagget ned i natt.
Foto: Ola Sæther

Skadene er omfattende. Både den ene kortenden og deler av langveggen på Palmehuset ble tilgriset. Deler av taket på det gamle Victoriahuset er malt med rødt. Også hjørnet på den delen av Botanisk museum som peker mot publikumsinngangen ble utsatt for graffitihærverket.

- Veggene på Palmehuset er dekorert med flere farger, både rødt, svart, sølv og hvitt. Det er et ord som ser ut som "Civer", og det er en signatur jeg ikke skjønner. "YPN"- et eller annet. Bokstavene er så finurlige at man ikke kan tyde dem helt. Det ser helt fryktelig ut. Jeg er forbannet. Og dette skjedde attpå til med de stakkars gamle veksthusene som vi desperat prøver å ta vare på.

- Nå får vi enda en byrde å hanskes med. Veksthusene er nedslitte nok som de er. Hærverket går utover vedlikeholdet, så nå vil det ta enda lengre tid før man får gjort noe med det indre forfallet. Hærverket må ha tatt flere timer. Det er underlig at de kunne ha holdt på så lenge, sier gartner Anne Finnanger ved Naturhistorisk museum.

Flere taggere

Portene stenger åtte om kvelden og åpnes sju om morgenen. Rundt hagen er det smijernsgjerde med pigger på toppen. Museet har egen nattevakt. Han oppdaget taggerne ved to- tiden i natt. Han så flere av dem. I følge journalen løp taggerne nedover i hagen mot Sars gate. Vakten varslet politiet, men de hadde ingen ledige patruljebiler. Taggerne rakk også å tagge ned flere parkerte biler på Monrads gate rett utenfor Botanisk hage,

Sikkerhetsrådgiver Trond Eriksen sier at taggerne gjerne ligger på en lur og venter til vakten har gått runden.

- Det er første gang vi har grafitti på Tøyen. Vi har nå folk der borte som tar bilder. Dette vil bli politianmeldt på lik linje med innbrudd og hærverk, sier Trond Eriksen.

Dyrt

Områdeleder Kai Jensen sier at de har bestilt fjerning i av graftitien, men at skadene er så omfattende at de ikke rekker å fjerne hærverket i løpet av dagen.

- Det er dyrere å fjerne graffiti på antikvariske bygninger. De gamle bygningene tåler ikke moderne kjemikalier. Så fjerningen vil nok koste 50 000 kroner, sier Kai Jensen ved Teknisk avdeling, sentrum og Tøyen.

Emneord: Museene, Tøyen Av Yngve Vogt
Publisert 18. aug. 2005 12:26 - Sist endret 10. des. 2008 16:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere