Universitetshistoriens lengste fotoutstilling

Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV) og Universitetshistorisk fotobase (UFO) stiller ut 60 meter fotografier. Blinkskudd gjennom 130 år skal presenteres på universitetets grunn - bokstavelig talt!

PÅ UTSTILLING: Dette fotografiet fra 1896 viser det første gymnastikkurset for kvinnelige studenter ved universitetet. Foto: Universitetets historiske fotobase

- Vi har forstørret bildene til rundt én ganger én meter og trykt dem på store ruller av vinyl som vi skal rulle ut på Fredrikkeplassen torsdag 1. september. Den 9. september skal utstillingen rulles ut på Universitetsplassen i Sentrum, røper lederen for MUV, Bjørn Vidar Johansen. Sammen med Anne Vaalund fra UFO har han plukket ut seksti fotografier fra studentliv, forskning, undervisning, administrasjon. De eldste er fra 1870, det yngste fra ca. 1990.

Studenter i tysk fangenskap

- Denne gangen viser vi fram noen av godbitene. Vi har blant annet noen bilder av norske studenter i tysk fangenskap, som er forbausende gode, forteller hun.
- For oss er det vanskelig å skjønne hvordan studentene kan ha tatt disse bildene. Kan de være tatt i tysk regi?, undrer hun.

Anne Vaalund håper at utstillingen skal bidra til at hemmeligheter avsløres.
- Det er fortsatt mye vi ikke vet om bildene. Det er for eksempel personer vi ikke vet hvem er. Vi vil være til stede under utstillingen og oppfordrer publikum til å ta kontakt dersom de vet noe om bildene. Nye opplysninger vil vi skrive under bildene, sier hun.

Som leder for UFO har hun ansvar for å samle inn, digitalisere og klassifisere universitetshistoriske fotografier. Hun forteller at så langt er ni tusen fotografier digitalisert, og rundt to tusen av disse er foreløpig klassifisert. Det gjenstår mange tusen fotografier, ifølge Vaalund.

Tidspunkter

- Med denne utstillingen ønsker vi å bevisstgjøre studenter, ansatte og publikum om hva som finnes i samlingen, skyter Bjørn Vidar Johansen inn.

Han forteller at utstillingsdagene er 1. og 2. september på Frederikkeplassen på Blindern og 9. og 10. september på Universitetsplassen i Sentrum, fra kl.10 til kl. 15, så sant det ikke regner for mye. Siden bildene skal stilles ut på bakken, er et værforbehold nødvendig.

Emneord: Forskning, Utstillinger, Museene Av Grethe Tidemann
Publisert 31. aug. 2005 13:45 - Sist endret 10. des. 2008 16:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere