En fin start på studenttilværelsen

Det var solskinn og høytidsstemning da nærmere 2700 nye studenter ble hilst velkommen av UiOs rektor Arild Underdal og Oslos ordfører, Per Ditlev-Simonsen. - Aldri har nåløyet vært så trangt som i år, sa Underdal.

FEST OG MORO: - Livet som student byr heldigvis også på mye fest og moro, vennskap og kjærlighet, sa Arild Underdal til de nye studentene.
Foto: Ola Sæther

Hovedstaden viste seg tirsdag fra sin beste side med strålende sommervær da om lag 2700 studenter toget i prosesjon inn på Universitetsplassen til tonene av Edvard Griegs hyldningsmarsj fra "Sigurd Jorsalfar". Universitetet i Oslos styre og ledelse var iført sine kapper, og universitetets eget symfoniorkester stod for de musikalske innslagene sammen med et forsterket akademisk kor.

- Alle kan ikke studere i Oslo

Rektor Arild Underdal åpnet sin tale med å si at han følte både glede og ydmykhet ved å kunne ønske et nytt kull med studenter velkommen til Universitetet i Oslo. Underdal beklaget samtidig at mange av årets søkere ikke hadde kommet gjennom nåløyet. - Aldri har vi sagt nei til så mange som i år. De er ikke her i dag, men også de er mange nok til å fylle Universitetsplassen. Han understreket samtidig at det heller ikke er ønskelig at alle som vil skal studere ved UiO.

- I samfunnsvitenskap og humaniora har en lærer ved Universitetet i Oslo i gjennomsnitt ansvar for mellom to og tre ganger så mange studenter som deres kolleger ved Universitetet i Tromsø. Situasjonen i realfag er den samme. Siden 2001 har primærsøkningen til UiO gått opp med hele 75 prosent. Vi gleder oss over det. Men vi verken kan eller vil øke opptakstallene tilsvarende. Vi må bremse mykt når søkningen blir så stor at mange åpenbart ikke kan finne den type arbeid de har hatt som mål å kvalifisere seg for, fortsatte han.

Underdal fortalte de vordende studentene at UiO har utdannet fem av de siste seks statsministrene. - Men statsministerstolen er ingen vanlig karrieredestinasjon for våre studenter, la han til med glimt i øyet.

- Norges mest kunnskapsrike fellesskap

Rektor talte også varmt om mangfoldet ved UiO og beskrev noen av dets kjerneelementer, blant annet et godt læringsmiljø med forskningsbasert undervisning og bevisstheten om at med all kunnskap følger et etisk ansvar når den skal anvendes. Han rådet til slutt de nye studentene til også å smake på noe av det studentlivet byr på utenom studiene: - Livet som student byr heldigvis også på mye annet, som fest og moro, vennskap og kjærlighet. Velkommen inn i Norges mest kunnskapsrike fellesskap!

Solveig Tesdal talte på vegne av årets nye studenter og kritiserte blant annet den svekkede studiefinansieringen og etterlyste mer engasjement fra studentenes side.

Ordfører Per Ditlev-Simonsen ønsket de nye studentene velkommen til hovedstaden og landets største "smeltedigel". - Vi er stolte av vårt universitet som er en berikelse for Oslo. Studentene har satt sitt preg på byen i snart 200 år både sosialt, økonomisk og kulturelt, sa han og tok også opp problemet med ensomhet i storbyen.

Populær velkomstseremoni

Uniforum fikk en prat med tre av de ferske studentene før de skulle av gårde for å spise lunsj sammen med fadderne sine. De var skjønt enige om at det er viktig med en slik høytidelig velkomstseremoni.

- Det får deg til å føle deg velkommen. Det er spesielt viktig for oss som ikke er fra Oslo, sa Rahsan Sahal fra Drammen, som skal studere psykologi. Hun var også fornøyd med rektors tale. - Det var en seriøs og grei tale som tok opp forskjellige sider ved studentlivet og som hadde litt drama i seg. Fadderordningen synes jeg er flott. Den gjør det lettere å bli kjent med andre og komme i gang med studiene, la hun til.

Helle Winge Laursen fra Kolsås og Marius Belstad fra Fredrikstad skal begge studere internasjonale studier ved SV-fakultetet. Valget falt naturlig på Universitetet i Oslo fordi det er det eneste universitetet i Norge som tilbyr dette studiet. - Denne velkomstseremonien er en fin åpning av studenttilværelsen. Jeg gleder meg til å begynne å gå på forelesninger, møte andre studenter og få nye venner, uttalte Helle.

- Det var mange gode poenger i rektors tale, mente Marius, som nettopp har flyttet fra hjembyen til en leilighet i Oslo sentrum som han deler med tre venner. Han vil gjerne være med å velge ny rektor i høst. - Det er viktig å bruke stemmeretten, sa han. Det var også Helle og Rahsan enige i.

Emneord: Studentforhold, Universitetspolitikk, Studentsaker Av Lars Hoff
Publisert 16. aug. 2005 16:34 - Sist endret 10. des. 2008 14:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere