Svalbard får nytt nordlysobservatorium

En ny stasjon på Svalbard for nordlysobservasjoner skal være klar neste høst. Observoriet vil koste 22 millioner kroner. - Den nye stasjonen er en del av regjeringens politikk om å videreutvikle Svalbard som internasjonal forskningsplattform, sa statssekretær Bjørn Haugstad i Utdannings- og forskningsdepartementet under et besøk i Longyearbyen tirsdag 31. mai. Det går fram av en pressemelding fra UFD.

NYTT OBSERVATORIUM: Et nytt nordlysobservatorium skal stå klart i Longeyarbyen fra høsten 2006, lover regjeringen.
Foto: Trine Nickelsen

Et nytt nordlysobservatorium vil anslagsvis koste 22 mill. kr og eies og driftes av Statsbygg. UFD og Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) vil betale husleie på ca 1,8 millioner kroner i året. Stasjonen skal ligge på Breinosa over Gruve 7 i nærheten av EISCAT-stasjonen (European Incoherent Scatter Association) og bestå av en servicemodul og 32 instrumentmoduler. Stasjonen vil bli tilrettelagt for senere tilkobling av flere instrumentmoduler.

Svalbard er på grunn av beliggenhet og tilgjengelighet i praksis det eneste stedet på jorden man kan observere dagnordlyset. Dagnordlyset viser den direkte koblingen mellom solvinden og jordens magnetfelt. På Svalbard kan man studere fenomenet ved hjelp av optiske målinger, radar, raketter og satellitter. Dette gjør Svalbard unik for å beskrive hvordan energi overføres mellom solvinden og jordens magnetfelt.

Energioverføringen påvirker temperaturen i atmosfæren og skaper turbulens, noe som påvirker radiosignaler og radio-forbindelser. Solvindens påvirkning på klimautviklingen er også et viktig forskningstema.

Dagens stasjon i Adventdalen ble bygget i 1978. Utviklingen av Longyearbyen har ført til at observasjonene i økende grad blir forstyrret av lys og derfor flyttes stasjonen til et sted med mindre lysforurensning. Observatoriet er blitt lite hensiktsmessig og trangt, og kan ikke imøtekomme ønsker fra forskergrupper i inn- og utland om å utplassere måleinstrumenter.

Den nye nordlysstasjonen vil gi synergieffekter ved at en rekke ulike måleinstrumenter, finansiert av ulike aktører, kan settes opp og sammenstilles på ett sted.

I 2003/04 var det 16 ulike institusjoner med deltakelse fra Finland, Japan, USA, Canada, Storbritannia, Danmark og Frankrike i tillegg til Norge, som hadde prosjekter på stasjonen, går det fram av pressemeldingen fra Utdannings- og forskningsdepartementet.

Emneord: Forskning, Svalbard
Publisert 1. juni 2005 15:21 - Sist endret 10. des. 2008 15:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere