Psykiatriens "nobelpris" til Steenfeldt-Foss

Tidligere administrerende overlege ved Helsetjenesten ved UiO, Otto W. Steenfeldt-Foss, er tildelt Verdens psykiatriforenings (WPA) mest prestisjetunge pris, Jean Delay-prisen for 2005.

MOTTAR PRESTISJETUNG PRIS: - Det er hyggelig å få en slik utmerkelse, medgir Otto W. Steenfeldt-Foss.
Foto: Trine Nickelsen

Prisen, som omfatter 40 000 euro, et diplom og en gullmedalje, får han for fremragende innsats innen psykiatrien og menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt. Prisen blir delt ut på den XIII Verdenskongress i psykiatri i Kairo i september i år. WPA omtaler selv prisen som psykiatriens "nobelpris".

Steenfeldt-Foss har i mange år kjempet for psykiatriske pasienters verdighet og menneskerettigheter, og dette belønnes han altså nå for.

- Hyggelig!

- Den er hyggelig å få en slik pris, og det er jo en gledelig begivenhet å melde i en tid med så mange vanskeligheter innen helsevesenet, sier Steenfeldt-Foss til Uniforum. Den tidligere overlegen har i mange år vært medlem av universitetets menneskerettighetskomité (Eitinger-komiteen).

I begrunnelsen for tildelingen nevnes hans engasjement i tidligere Sovjetunionen, tidligere Jugoslavia, Tyrkia og Kina.

Steenfeldt-Foss har gjennom mange år sittet i Verdens psykiatriforenings etikkomité og i den fagetiske overvåkingskomiteen. Han leder nå foreningens delegasjon til Kina hvor han blant annet arbeider med å få avklart beskyldninger om misbruk av psykiatrien i Kina.

Steenfeldt-Foss har bidratt til at Den kinesiske psykiatriforening og Verdens psykiatriforening nå skal samarbeide om et utdanningsprogram om etikk og menneskerettigheter i psykiatrien. Første del av samarbeidet starter i februar i år.

- Jeg skal lede et stort symposium i Beijing den 22. februar i år hvor det skal handle om pasientrettigheter og menneskerettigheter, forteller han.

Jean Delay-prisen har navn etter Verdens psykiatriforenings første president. Delay regnes som en av de viktigste psykiatere i det 20. århundre. Prisen deles ut til personer som har bidratt til å bygge bro mellom de biologiske, psykologiske og sosiale aspektene ved faget.

Emneord: Helsetjenesten Av Trine Nickelsen
Publisert 15. feb. 2005 17:02 - Sist endret 10. des. 2008 15:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere