Günter Grass leste i Aulaen

Den tyske forfatteren Günter Grass var i storform da han 13. januar leste fra sin bok "Mitt århundre" i Universitetets Aula.

Grass ble møtt med hjertelig applaus da han inntok talerstolen i Universitetets Aula og kvitterte med å heve rødvinsglasset mot publikum.

Den 77 år gamle samfunnsengasjerte forfatteren, tegneren og billedhuggeren er blitt litt krumbøyd og har fått noen grå hår i barten, men virket ellers uforskammet ung.

Han leste med stor innlevelse og mye humor, ofte på berlinerdialekt, og fikk flere ganger den fullsatte salen til å bryte ut i latter.

Vi fikk høre tolv fortellinger fra boka som ga Grass Nobelprisen i litteratur i 1999. Den består av hundre små og store episoder fra hvert år i det 20. århundre sett gjennom øynene til vanlige tyskere. Noen er selvopplevde, slik som den fra arbeideroppstanden i Øst-Berlin i juni 1953 som Grass og hans kone opplevde "live", men på trygg avstand i den amerikanske sektoren. Oppstanden ble knust av sovjetiske tanks, men bar bud om revolusjonen i DDR 36 år senere.

Ellers fikk vi blant annet høre om matmangel og rådsrepublikk i Berlin 1919, om SAs parade gjennom Berlins gater etter Hitlers maktovertakelse i 1933, om kvinnenes heroiske overlevelseskamp i ruinene av samme by 13 år senere og om den kjølige mottakelsen som vennen Willy Brandts knefall i Warszawa fikk i hjemlandet i 1970.

Grass var på kort Norges-besøk i forbindelse med utstillingen "Mitt århundre" i Galleri Würth i Gjelleråsen Næringspark utenfor Oslo. Her kan man se hans hundre akvareller til fortellingene i boka. Utstillingen varer ut mars.

Emneord: Internasjonalisering, Litteratur (skjønn-) og forfattere, Tyskland Av Lars Hoff
Publisert 18. jan. 2005 13:36 - Sist endret 10. des. 2008 15:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere