Abelprisen til Jean-Pierre Serre

Vinneren av Abelprisen 2003 er matematikeren Jean-Pierre Serre (77). Det offentliggjorde preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Inger Moen, torsdag 3. april.

ABELPRISEN 2003: Den første Abelprisen er tildelt Jean-Pierre Serre.

Jean-Pierre Serre er professor emeritius i matematikk ved Collège de France i Paris. Prisen på seks millioner kroner blir han tildelt her i Oslo den 3. juni i år.

Leder av Abelkomiteen, Erling Størmer, presenterte vinneren.
- Jean-Pierre Serre er en av de sentrale matematikere i vår tid. Han har gitt viktige bidrag til matematikken i et halvt hundre år, sa Størmer i sin tale.
Serre har spilt en viktig rolle når det gjelder å gi mange deler av matematikk en moderne form. Det gjelder blant annet:

Topologi, som behandler spørsmålet: hva forblir uendret innen geometri selv om objektene tøyes og strekkes?
Algebraisk geometri, som behandler spørsmålet: hva er geometrien til løsninger av polynomlikninger?
Tallteori, studiet av tallenes grunnleggende egenskaper.

Det var professor Reidun Sirevåg, generalsekretær i Det Norske Videnskaps-Akademi, som samme dag dag ringte prisvinneren.
- Jeg henvendte meg til ham på engelsk. Det første han sa da han fikk høre nyheten var "oh". Så ble det stille i telefonrøret. Etter litt sa han at han var beæret over å være den første som får Abelprisen. Deretter spurte han om han delte prisen med noen. Da jeg svarte nei, uttrykte han at æren om mulig var enda større.

Dagen etter prisutdelingen i Universitetets Aula den 3. juni, vil det arrangeres et symposium til Serres ære. Fagfolk innen hans fagområde skal inviteres.

Med Abelprisen har matematikkfaget fått en internasjonal pris av høyeste rang. Noen nobelpris i matematikk finnes nemlig ikke.

Det er Videnskapsakademiet som deler ut prisen. En Abelkomité bestående av fem matematikere har vurdert de nominerte kandidatene og anbefalt Jean-Pierre Serre som vinner av Abelprisen 2003.

Emneord: Forskning, Niels Henrik Abel2, Abelprisen Av Trine Nickelsen
Publisert 3. apr. 2003 10:23 - Sist endret 26. mars 2009 15:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere