Kong Olav V´s kreftforskningspris til Sjur Olsnes

Kong Olav V's kreftforskningspris blir mandag tildelt professor Sjur Olsnes ved Institutt for kreftforskning på Radiumhospitalet. Prisen, som er på 500.000 kroner, vil bli utdelt av dronning Sonja under et arrangement i forbindelse med Kreftdagen i Konserthuset mandag kveld. Kong Olav V's kreftforskningspris regnes som den gjeveste en kreftforsker kan få, melder NTB.

KREFTPRIS: Medisinprofessor Sjur Olsen ved Institutt for kreftforskning, Radiumhospitalet har fått Kong Olav V´s kreftforskningspris.
Foto: Ståle Skogstad

Professor Olsnes har de siste 30 årene forsket på opptak og transport av proteiner i celler. Nye oppdagelser innen dette feltet kan få stor betydning for framtidig medisinsk behandling.

Cellene i kroppen vår blir hele tiden påvirket av kjemiske signaler, der signalstoffene ofte er proteiner. Som regel vil et slikt signalstoff så vidt berøre cellens overflate der det binder seg til en reseptor, en mottaker.

- Enkelt fortalt har vi forsket på måten cellene kommuniserer med hverandre, "ordene" de bruker. Oppstår det misforståelser, bruk av gale "ord", kan det oppstå problemer, forklarer Olsnes overfor NTB.

Han mener at et slikt brudd på kommunikasjon kan føre til at noen av disse "ordene" ikke nøyer seg med bare å berøre celleoverflaten, men tas opp i cellen ved en egen transportvei, den samme veien som celler med giftstoffer fra giftige planter og bakterier tar.

Emneord: Kreftforskning, Forskning
Publisert 3. mars 2003 16:41 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere