Brennaktuell bok på rekordtid

Det startet med et seminar for to uker siden: grundige analyser av Irak-spørsmålet framført av statsvitere ved UiO. Da var det ingen som tenkte på bok. Likefullt: tirsdag 11. mars er boka et faktum: "Spillet om Irak".

KOMMER 11. MARS: Irak-analyser samlet mellom to permer på rekordtid.

Når konflikten er på sitt heteste og usikkerheten større enn noen gang, når spørsmålene florerer og nyansene og refleksjonenene drukner i den daglige nyhetsstrømmen, da skjer det: Ut kommer en bok av akutt relevans. Den kommer fra akademia, breddfull av forskningsbasert analyse av Irak-konflikten.

I boka "Spillet om Irak" analyseres bakgrunnen for Irak-konflikten, stormaktsspillet og konsekvenser på kort og lang sikt.

Noen av spørsmålene boka reiser - og besvarer er:
Hvordan skal vi forstå USAs globale strategi etter 11. september? Er oljen drivkraften bak amerikanernes Irak-politikk? Hvor dyp er splittelsen mellom vestlige land? Kan forebyggende angrep forsvares moralsk? Blir hele Midtøsten restrukturert de nærmeste årene?

Bjørn Erik Rasch, Janne Haaland Matlary og Per Kristen Mydske ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo, er redaktører for den 13 kapitler store boka.

Jobbet dag og natt

- Da professor Bjørn Erik Rasch ved Institutt for statsvitenskap ringte for ett par uker siden og fortalte om det vellykkede Irak-seminaret instituttet hadde arrangert, kjente jeg at det rykket i forlagsfoten. "Skal vi lage bok av dette, må dere hive dere rundt," var min klare beskjed, forteller forlegger Tor Paulson i Abstrakt forlag.

- Og tro meg, jeg har aldri vært med på en så kjapp bokutgivelse noe gang. Forskerne har levd under brutale tidsfrister, de har ofret vinterferie og nattesøvn for å bli ferdige med sine respektive bidrag. Og greid det!

Paulson viser til at akademia gjerne betraktes som treigt og sidrumpa.
- Denne bokprosessen er virkelig antitesen på dét.

Første gang

- Instituttet har holdt seminarer over en rekke år om aktuelle politiske og internasjonale tema. Men det er første gang dette avstedkommer en bokutgivelse så fort, påpeker Janne Haaland Matlary. Hun viser til USA, hvor det å få ut gode analyser i bokform etter store hendelser skjer svært raskt.

- Om boka har blitt til på meget kort tid, er analysene vi bringer resultat av arbeid gjennom mange år. For å gjøre denne typen raske analyser, må de være plantet på viteskapelig grunn, understreker hun.

Pressekonferanse

I forbindelse med utgivelsen, arrangeres det pressekonferanse i Klubben i Georg Sverdrups hus (nye UB) på Blindern tirsdag 11. mars kl. 12.

Emneord: Irak, Terror i USA, Forskning Av Trine Nickelsen
Publisert 7. mars 2003 12:20 - Sist endret 10. des. 2008 14:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere