Kan bryte med Universitetet i Addis Abeba

Norsk senter for menneskerettigheter vurderer å bryte samarbeidet med Universitetet i Addis Abeba fordi etiopiske myndigheter angivelig ikke respekterer universitetets autonomi siden de har presset universitetsledelsen til å gå av og satt inn en regjeringstro ledelse. Etiopias ambassadør i Stockholm forsvarer skiftet av ledelse som en nødvendig restrukturering i forbindelse med landets kompetansebygging.

- En fornyelse av samarbeidet mellom NorskSMR og Universitetet i Addis Abeba avhenger av svaret vi får fra de etiopiske myndighetene, sier Kjetil Tronvoll, forsker ved senteret og en av brevskriverne.
Foto: Ståle Skogstad

Norsk senter for menneskerettigheter (SMR), tidligere Institutt for menneskerettigheter, sendte 7. januar et brev til den etiopiske regjeringen hvor senteret uttrykker dyp bekymring for de vanskelige arbeidsforholdene ved Universitetet i Addis Abeba (AAU) og ber om at regjeringen respekterer den akademiske frihet og menneskerettighetene.

Ifølge en av brevskriverne, Kjetil Tronvoll, har brevet vakt stor oppmerksomhet i etiopisk presse. Også utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson skal ha tatt opp innholdet i brevet med sin etiopiske kollega da hun besøkte landet 17.-19. januar i år.

Internasjonale normer brutt

- Internasjonale normer for akademisk atferd er blitt brutt. Vårt pågående samarbeidsprosjekt reforhandles nå, og en eventuell fornyelse avhenger av reaksjonen fra de etiopiske myndighetene, forteller Tronvoll. Han er forsker ved SMR og ansvarlig for Afrikas Horn-programmet.

Universitetsledelsen ved AAU og minst fem professorer gikk før jul av i protest mot at myndighetene ønsket å introdusere hva SMR karakteriserer som "en "kritikk/selvkritikk"-evalueringsprosess i marxistisk-leninistisk tradisjon" av de akademisk ansatte ved universitetet. Regjeringen benyttet anledningen til å sette inn en lojal ledelse med Dr. Endrias Eshete som ny rektor. I et brev fra den norske ambassaden i Addis Abeba som Uniforum har fått fatt i, vurderes Dr. Eshete som en svak leder og en som kun er blitt tilsatt fordi han er lojal mot den sittende EPRDF-regjeringen. Regjeringen har lenge betraktet AAU som et arnested for opposisjon mot regimet.

Forverring etter krig mot Eritrea

SMR har fulgt situasjonen i Etiopia nøye helt siden det kommunistiske Mengistu-regimet (Dergen) falt i 1991 og EPRDF kom til makten. Siden 1997 har senteret hatt en institusjonell samarbeidsavtale med Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved AAU om politisk utvikling i Etiopia. Selv har Tronvoll forsket på Etiopia siden 1991 og har god kontakt helt til topps både i regjeringspartiet og blant opposisjonen.

- Menneskerettighetssituasjonen forverret seg merkbart etter at krigen mot Eritrea startet i 1998, og denne trenden er ikke blitt reversert etter at fredsavtalen ble undertegnet i desember 2000, sier Tronvoll.

En kilde i norsk UD mener derimot at Etiopia de siste to årene har fått en åpnere presse, i tillegg til en menneskerettighetskommisjon og en ombudsmann for menneskerettigheter som skal være uavhengige av regjeringen.

- Utkastet til ny presselov som ble publisert i slutten av januar i år vil totalt kneble den svake uavhengige pressen som er i landet. Menneskerettighets-kommisjonen og ombudsmannen er ennå ikke oppnevnt, så det vites ikke hvordan de vil operere. Trolig vil de uformelt være påvirket av regjeringen, kommenterer Tronvoll.

Ønsker fortsatt samarbeid

Etiopias ambassadør i Stockholm, Brahanu Kebede, sier til Uniforum at den etiopiske regjeringen snart vil svare på brevet fra SMR og helst ser at samarbeidet mellom senteret og AAU fortsetter. Han forsvarer skiftet av ledelse på AAU som en "nødvendig restrukturering i forbindelse med landets kompetansebygging". - Den etiopiske regjeringen ønsker å trygge den akademiske frihet, styrke arbeidet for menneskerettigheter og demokratisering og redusere fattigdommen i landet, hevder han.

Senter for internasjonalt universitetssamarbeid (SIU) støtter gjennom NUFU-programmet fire samarbeidsprosjekter mellom UiO og AAU innenfor lingvistikk, spesialpedagogikk og biodiversitet.

- NUFU akter ikke å avbryte dette samarbeidet, selv om SMR skulle gjøre det. Vi har nemlig et folk-til-folk-samarbeid og ikke et stat-til-stat, sier Paul J. Manger som er rådgiver for NUFU. Men han tilføyer at sikkerheten til de norske forskerne i Etiopia vil bli løpende vurdert og eventuelt kan føre til endring av status for samarbeidet.

Etiopias menneskerettighetsstatus

Human Rights Watch (HRW) konkluderer i sin siste rapport, Lessons in repression: Violations of academic freedom in Ethiopia (januar 2003), med at den etiopiske "regjeringen systematisk bryter borgernes menneskerettigheter, og dets behandling av akademikere er bare en manifestasjon av dette bredere problemet". I april 2001 ble omlag 40 studenter og andre sivile drept av regjeringsstyrker da de blant annet demonstrerte for retten til å organisere en studentunion og til å publisere en studentavis. Flere tusen skal ha blitt arrestert, og mange av dem torturert. Også fagforeninger blir brutalt undertrykt, spesielt lærernes fagforening, ETA. Hundrevis av lærere er blitt arrestert, og i 1997 ble en leder i ETA drept i et attentat, skriver HRW.

Emneord: Internasjonalisering, Etiopia Av Lars Hoff
Publisert 3. feb. 2003 12:10 - Sist endret 10. des. 2008 15:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere