Babelsk forvirring og harmonisk glede

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 1 1999


Innflytting i ZEB:

Det snekres og monteres. Det bæres og stables. Det akkes og uffes, det beundres og lovprises. Kraftuttrykkene og superlativene sitter løst hos musikere, teaterfolk og farmasøyter i disse dager.

AV TRINE NICKELSEN (TEKST) OG STÅLE SKOGSTAD (FOTO)

Tilsynelatende uberørt av de store omveltningene som har vederfaret dets indre de siste par år, står det den, bygningen på Nedre Blindern som i en knapp halvpart av et hundreår har vært kjent under navnet ZEB. Nå ivrer nye beboere etter å komme på plass og ta den nyoppussede bygningen i bruk. Men er huset klart til å ta imot all denne oppdemmede virketrangen?

Flotte farger og lekre detaljer

Administrativ leder ved Institutt for musikk og teater, Gunnar Flåtten, tar smilende i mot oss i døråpningen og ønsker velkommen til nye ZEB. Rundt ham ligger ledninger strukket ut, esker står stablet i kroker og korridorer, og møbler venter på å finne sin plass.

- Arkitektene har virkelig vært flinke, mener Flåtten. Flotte fargekombinasjoner og mange lekre detaljer preger synsinntrykket om en bare hever blikket en smule. Det meste er nytt. Bare de ytre fasadene, et tidstypisk auditorium og to trapperom er bevart. Enkelte karakteristiske kjennetegn fra den gamle bygningen er videreført, som eikefinerte dører, naturstein i fellesarealer og i detaljløsninger mot eksisterende teglvegger. Og de nye takoppbyggene er kobberbeslåtte.

Endelig tilbake på Blindern

Institutt for musikk og teater vender tilbake til Blindern etter nesten 30 års utlendighet.

- Det er godt endelig å være tilbake, slår Flåtten fast. - Hele denne uka feirer vi hjemkomsten med en rekke arrangementer som vi har kalt Nomadekonsertene, forteller han - Dette er det første semesteret på mange, mange år at musikk og teater er sammen, ja, faktisk er vi samlet for første gang etter at vi ble slått sammen til ett institutt. Det hadde selvfølgelig vært greit om alt hadde vært ferdig før vi flyttet inn. Vi hadde ønsket at alle hyller og møbler var på plass, isteden går vi her og snubler i beina på håndverkere og flyttefolk. Vi prøver så godt vi kan å komme i orden. Områdeleder Eivind Østby ved Teknisk avdeling er et unikum av en person. Han er imøtekommende og hjelper oss med å løse store og små problemer, sier Flåtten.

ÅPNINGSFESTUKE: Mandag denne uka markerte Lars haugbro åpningen av den nye ZEB-bygningen med sin tolkning av Haydns sonate i ESS-dur. (Foto: Ståle Skogstad)

BLINDERN ER BRA: - Flott å få skikkelige rom for forelesninger og seminarer og fint at Institutt for musikk og teater nå er sammen, synes Silvia Maria Suh og Vibeke Heide som studerer teatervitenskap. (Foto: Ståle Skogstad)

Alt vi har ønsket oss

- Det er så flott at det nesten ikke er til å tro, utbryter han, mens han viser oss rundt i bygningen. Instituttet kan nå ta i bruk 22 øvingsrom for musikk, seminarrom for spesialisert bruk og et studio med opptaksmuligheter, foruten lesesaler, PC-stuer, kollokvierom og kontorer. Spesialrommene er bygd som ”boks i boks” og med ”flytende” gulv, og med vegger og himlinger frigjort fra bygningens konstruksjoner.

- Det er ikke fullt så lydisolert som vi hadde håpet, men uendelig mye bedre enn forholdene på ”slottet”. Det blir spennende å oppleve hvordan bygningen vil fungere når den tas i bruk for fullt. - Vi har også fått mye nytt AV-utstyr, nytt flygel og seks-sju nye klaverer. Vi har i det hel tatt fått alt vi har ønsket oss, smiler instituttets administrative leder.

Hard kamp

Førsteamanuensis Live Hov ved Avdeling for teater er lettet over endelig å være i hus.

- Det har tatt lang tid å nå våre drømmers mål. Mange har truet med å snappe ZEB fra oss. Kampen har vært hard, medgir hun. Men nå er hun bare glad. Vi møter henne på vei fra instituttets kontorer i annen etasje og ned i første underetasje. Det er orienteringsmøte i ”Salen”, instituttets storstue. Rommet er fylt med studenter, nye og gamle, som ønsker seg inn i teaterets verden, i dets historie, estetikk og dramaturgi.

- Vi på teatervitenskap har flyttet ti ganger siden vi ble til for drøyt førti år siden, forteller førsteamanuensis Jon Nygaard. - Så vi har god trening! Men jeg vil nok si at denne siste flyttingen har vært den mest kompliserte. Vi skulle gjerne ha vært på plass før jul, i god tid før semesterstart.

Blindern er bra

Silvia Maria Suh og Vibeke Heide studerer teatervitenskap og tar nå fatt på grunnfagets andre semester. De er skjønt enige om at det er bra å være på Blindern.

- Det er mye bedre her enn på Oslo handelsgym hvor instituttet holdt til i høst. Og så er det fint at musikk og teater holder til i samme hus, sier Silvia Maria Suh.

- Ja, det er godt å være her, samtykker Vibeke Heide. - Flott å ha skikkelige rom for forelesninger og seminarer.- Vi er store nok til å inspirere hverandre

- Når jeg tenker på hvordan det så ut i denne bygningen før, er det utrolig hvor fint det er blitt. Det er så lyst og deilig her, sier førsteamanuensis Ida K. Hegna. Hun er avdelingsbestyrer ved Avdeling for mikrobiologi som hører inn under Farmasøytisk institutt. Men hun legger ikke skjul på at en god del gjenstår før alt utstyret er på plass. - I tre uker har vi holdt på å flytte inn. Vi har mye utstyr lagret i kjelleren her som vi henter opp etter hvert som lokalene våre blir ferdige. Kursussalen mangler elektrisitet på benkene, og vi har ikke kunnet sette på gassen ennå, sier hun.

- Og vi savner autoklaven (trykkoker) som er selve kjernen i aktiviteten vår. Inntil videre må vi kjøpe ultrarent vann eller hente det vi trenger borte på Farmasøytisk institutt.

Hegna mener at det ideelle for avdelingen ville være å ha andre biologiske enheter i samme bygning. - Vi har Farmasøytisk institutt i nærheten, men som biologisk enhet er vi litt isolert. Når lokalene er operative vil avdelingen ha en stab på 19 personer her, og når undervisningen tar til i begynnelsen av februar, får vi inn 58 studenter. Vi er store nok til å inspirere hverandre, tror Ida K. Hegna, og gleder seg over å ha Institutt for musikk og teater som nærmeste naboer.- Det blir en ny dimensjon. Jeg tror dette naboskapet vil bli fruktbart, og håper vi blir invitert til arrangementene deres. Denne uka tar jeg med meg noen kolleger og går på Nomadekonsertene.En omflakkende tilværelse er over

- Blant dem som flytter inn i ZEB, er nok vi den minste enheten. Vi er en ren kontoravdeling og teller sju personer. Vi er VETT, ikke UNIVETT, understreker avdelingsleder Kristin Klem.

- Vi utvikler og administrerer etter- og videreutdanningstilbud for farmasøyter i hele Norge, forteller hun. I fjor hadde vi mer enn tusen deltakere på kurs.

VETT har i løpet av de siste fire årene flyttet fra brakkene som stod mellom fysikkbygningen og farmasibygningen til Helga Engs hus. Derfra gikk veien til ”gamle” ZEB og videre til Biologibygningen. Klem er glad for at en omflakkende tilværelse nå er over.

- Det er lyst og fint her, sier hun, - men for øyeblikket også ganske kaldt! Folk går med yttertøyet på. Vi skulle ønske at lokalene var helt ferdige før vi flyttet inn, sier Kristin Klem.Geologi

- Vi har vært så heldige å få 300 kvm av det nye ZEB til lesesalsplasser for våre hovedfagsstudenter, forteller Grete Andresen. Hun er personalkonsulent ved Institutt for geologi.

- Vi har ikke fått flyttet inn ennå, men tar sikte på å få ting på plass før måneden er omme, sier hun. Når Tøyen-miljøene skal flytte hit til Blindern, må Geologibygningen pusses opp. Da må studentene ut, forteller Andresen.

- Instituttet har også fått PC-stue og oppholdsrom til de drøyt 60 studentene som får plass i nye ZEB. På oppholdsrommet er det et lite kjøkken som er kjempesøtt, forteller Andresen.

- Og vi på geologi er jo ikke vant til å ha kantine i vår umiddelbare nærhet. Det får vi nå, sier hun, og håper studentene vil gli inn i et miljø preget av musikk og teater.

- Jeg tror det kan bli en riktig hyggelig koalisjon, avslutter den fornøyde personalkonsulenten.Flymedisinsk institutt

ZEB-bygningen har siden det stod ferdig midt på femtitallet, huset Flymedisinsk institutt (FMI) som er underlagt Luftforsvaret. Instituttet er betydelig utvidet i forbindelse med ombyggingen. 11.januar i år åpnet FMI for undersøkelse av sivilt luftpersonell. Samtidig kom Legenemnda for flygere, som hører inn under Luftfartsverket, inn i nye lokaler i ZEB etter flytting fra Fornebu. Fra januar i år er altså militær og sivil flymedisin i Norge samlet i ZEB-bygningen.

- Vi er veldig glade for å ha kommet hit, sier overlege Per Årva ved Legenemnda for flygere.

- Denne utvidelsen av personellstaben til å også å dekke sivil luftfart, åpner for et bredere spekter av kompetanse. Dette er til beste for begge miljøer, mener Årva.Hva skal barnet hete?

Har du forslag til et godt navn på ZEB-bygningen? Send det i så fall til Teknisk avdeling v/ seniorarkitekt Bent Aaby, Boks 1077, 0316 Oslo innen 4.februar 1999.Fakta om ZEB

 • Bygningen består av tre byggetrinn: 1955, 1967 og 1990.
 • De to første byggetrinnene ble tegnet av arkitektene Finn Bryn og Johan Ellefsen og har antikvarisk interesse.
 • Bygningen rommet tidligere institutter for zoofysiologi, ernæringsforskning og biokjemi (derav navnet ZEB)
 • Prosjekteringsstart oktober 1995
 • Byggestart juni 1997
 • Ombyggingen har vært konsentrert om de to eldste delene av bygningen. Disse delene bestod hovedsakelig av utrangerte laboratoriefløyer.
 • Prosjektleder: Statsbygg
 • Prosjektleder for universitetet: Seniorarkitekt Leif Haugen ved Teknisk avdeling
 • Brutto arealer: Eksisterende fløyer, ombygging og rehabilitering: ca 7000 kvm. Påbygg, hovedsakelig tekniske påbygg på tak: ca 300 kvm. Tilbygg, to etasjer og kjeller ca 600 kvm.
 • Byggekostnader: 108 millioner kroner
 • Kostnader til inventar: 15 millioner kroner
 • Flyttekostnader: 275.000 kroner

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 1 1999

Publisert 23. feb. 1999 14:42 - Sist endra 1. sep. 2014 13:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere