Sørenga erstatter Tullinløkka

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 1 1999


For over fem år siden startet planleggingen av et museumsanlegg på Tullinløkka. Nå har Kollegiet vedtatt å droppe det prosjektet til fordel for en utredning av Sørenga som alternativ. Men hva skal Historisk museum gjøre i de ti årene det kan ta før et nybygg står klart?

NYTT SPILL: I juni lanserte Uniforum Spillet om Tullinløkka. I spillets målfelt ville du ved terningkast 6 og maks flaks fått oppleve et nybygg på Tullinløkka i 2001. Ved terningkast 1 måtte du hoppe over til Spillet om Sørenga. I desember vedtok Kollegiet nettopp å satse på Sørenga som alternativ lokalisering for De kulturhistoriske museer. (Uniforum 9/98)

Av Marit Schulstok

Siste rest av håp om et museumsbygg på Tullinløkka forsvant etter at kulturministeren i spørretimen i Stortinget før jul sa klart fra at andre nye kulturbygg vil prioriteres før et nytt kulturhistorisk museum. Det var heller ikke rom for noen store statlige nybygg i statsbudsjettet for 1999.

- Kulturdepartementet har gitt uttrykk for at de viktigste kulturpolitiske oppgavene nå er en ny Opera og et tilbygg til Nasjonalbiblioteket. Striden om arkitekttegningene rundt Tullinløkka har også sinket prosjektet, har Saglie tidligere uttalt til Uniforum.

Historisk museum i mellomtiden

Men plassmangelen på Historisk museum er presserende, og nyutnevnt museumsdirektør Egil Mikkelsen venter nå på noen politiske signaler om hva han kan vente seg.

- Hvis vi er heldige og arbeidet med et nybygg settes i gang raskt, vil det koste oss for mye å sette i gang med store utbedringer av bygningen i Frederiksgate 2. Hvis det derimot antas å ville ta ti år eller mer, må vi vurdere å flytte deler av samlingene våre til eksterne magasiner, starte opp en kafé og bedre museumsbutikken i dagens lokaler i Historisk museum, sier Mikkelsen.

Mens Tullinløkka-utbyggingen var en sak for både Kulturdepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF), vil en utbygging på Sørenga være en sak kun for KUF. Rektor og universitetsdirektør vil ha et møte med KUF i løpet av et par ukers tid, der de forhåpentligvis vil få noen signaler om hvor saken står.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 1 1999

Publisert 23. feb. 1999 14:41 - Sist endra 1. sep. 2014 13:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere