UBs farvel med Drammensveien 42

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 1 1999


DEN FØRSTE OG DEN SISTE: Universitetsbibliotekets grunnlegger og første direktør Georg Sverdrup (til venstre) og hans etterfølger Jan-Erik Røed foran det etterlengtede biblioteksbygningen på Blindern. Men praktverket er ikke er riktig klar til å ta i mot dem ennå. (Foto: Ståle Skogstad).

Tiden på Drammensveien er over. Et nytt kapittel i Universitetsbibliotekets historie skrives med flyttingen til Blindern. Men nye UB er ikke innflyttingsklar riktig ennå.

AV TRINE NICKELSEN

Det var planlagt en markering 29.januar i år da Universitetet formelt skulle overta den ferdige bygningen fra Statsbygg. Men bygningen er ikke ferdig og markeringen faller derfor bort. 29. januar overtar imidlertid Statsbygg UB fra entrepenøren.

Skilsmisse

Helt siden 1815 har Universtetsbiblioteket vært nasjonalbibliotek. 4.januar i år skilte imidlertid de to institusjonene formelt lag. Da overtok Nasjonalbiblioteket den gamle biblioteksbygningen på Drammensveien som har vært Universitetsbibliotekets hjem i 76 år.

Bysten

Bysten av Georg Sverdrup ble laget i løpet av 1860-årene i marmor av billedhoggeren Ole Henriksen Fladager. Den ble gitt til Universitetet i 1914 av gårdbruker Th. Sverdrup for oppstilling i universitetets nye aula, hvor den befinner seg den dag i dag. Bysten som skal plasseres i nye UB på Blindern er en avstøpning i bronse. Den vil stå ferdig montert på sokkel ved den offisielle åpningen av det nye, store biblioteket som har fått navn etter sin grunnlegger.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 1 1999

Publisert 23. feb. 1999 14:41 - Sist endra 1. sep. 2014 13:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere