Værvarslingens far

Den moderne meteorologiens far Vilhelm Bjerknes ville ha fylt 150 år i dag 14. mars. Metodene hans brukes fremdeles i værvarsling og moderne klimaforskning over hele verden.  

MODERNE: Vilhelm Friman Koren Bjerknes regnes som den moderne værvarslingens far.

Foto: Ola Sæther

Vilhelm Bjerknes (1862-1951) grunnla Bergensskolen i meteorologi og er opphavsmannen til den moderne værmeldingen. Hans metoder er fremdeles i bruk og har fått ny aktualitet med dagens klimaforskning. I dag 14. mars ville Bjerknes ha fylt 150 år.

– Bjerknes er først og fremst værvarslingens far. Han er den første som analyserte været fra et vitenskapelig ståsted, sier professor emeritus Sigbjørn Grønås ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret til På Høyden.  I dag holder han jubileumsforedrag om Bjerknes´ visjon om vitenskapelig værvarsling.

Matematisk værvarsling
Bjerknes brukte Newtons bevegelseslover til å forklare sirkulasjonen i atmosfæren og i havet. Med utgangspunkt i fysikk viste han at man kunne bruke matematikk til å beregne været fra et tidspunkt til et annet. Å bergne været er derimot så kopmplisert at metoden ikke ble brukt i stor skala eller kunne brukes til langtidsvarsler før de første datamaskinene kom rundt andre verdenskrig.

– I dag bruker man superdatamaskiner for å beregne været i lang tid fremover. Bjerknes viste hvordan dette lar seg gjøre, sier sir Brian Hoskins

Hoskins er professor i meteorologi ved University of Reading og er direktør ved Grantham Institute of Climate Change ved Imperial College of London. Mandag 19. mars kommer han til UiB for å forelese om Bjerknes påvirkning på moderne klimaforskning.

Klimaforskning
Bjerknes´ prinsipper blir i dag brukt i værvarsling over hele verden. Metoden blir også brukt i dagens moderne klimaforskning.

– I dag har forskerne blitt mer opptatt av å beregne hvordan klimaet vil endre seg i løpet av korte tidsintervaller, gjerne med ti års mellomrom. Beregningene baserer seg på Bjerknes´ metoder for værvarsling, sier Hoskins.

Optimist
Bjerknes publiserte sitt program om vitenskapelige værvarsling i 1904. I 1917 lokket Fridtjof Nansen han fra Leipzig til Bergen og Geofysisk institutt der Bjerknes startet Bergensskolen i meteorologi. Hans metoder for værvarsling og beskrivelser av lavtrykk har etter hvert spredt seg til hele verden.

Bjerknes var sterk i troen på sin egen forskning og var veldig flink til å samle unge lovende forskere for å utvikle værvarslingen. En av Bjerknes´ viktigste kvaliteter var likevel hans optimisme, ifølge Hoskins.

– Bjerknes var en utpreget optimist. Dette er en kvalitet som alle klimaforskere trenger, sier Brian Hoskins.


 

Emneord: Forskning, Fysikk, Realfag Av Kim E. Andreassen i På Høyden
Publisert 14. mars 2012 10:43 - Sist endret 14. mars 2012 11:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere