Nazi-bunkers under Blindern

Som de første sivilister har Uniforum sluppet inn i Blindernbunkersen, fjellanlegget som tyskerne gravde ut under Blindern studenthjem. Nå leter Forsvaret etter noen som kan tenke seg å overta det 1200 kvadratmeter store fjellanlegget. Er ingen er interessert, blir bunkersen murt igjen.

PÅ UNIVERSITETETS GRUNN: Ved Parkanleggets driftsbygninger ligger inngangen til bunkersen. Trond Nordby fra Forsvarsbygg, viser vei.
Foto: Ola Sæther

- Hvilken nøkkel er det? undrer Trond Knut Nordby, prosjektleder i Forsvarsbygg. Han har med seg et knippe med et tjuetalls nøkler.

Vi befinner oss ved inngangen til Blinderbunkersen på universitetets grunn i skråningen sør for Blindern studenthjem ved parkanleggets driftsbygninger. Bunkersen har også to andre innganger, én utvendig og én i kjelleren til studenthjemmet, men disse er murt igjen.

Etter rundt et kvarters plundring, får Nordby endelig opp den store hengelåsen på den massive ståldøren, og vi stirrer inn i en mørk korridor.

Heldigvis har Nordby med seg lommelykt. "Vis adgangskort i vakta", står det skrevet med penn på en pappskive på veggen. Som de første sivilister dytter vi spindelvevet foran døren til side og spaserer inn i den gamle bunkersen.

Universitas nektet adgang

Fotografen forteller at han for tjue år siden som ung Universitas-fotograf prøvde å få adgang til bunkersen. Nå går drømmen i oppfyllelse.


Vi vandrer gjennom mørke korridorer forbi kontorer, soverom, og operasjonsrom. Det lukter stramt av fuktig mur og muggent treverk.
- Lukta skyldes at vi slo av avfuktingsanlegget for rundt et år siden. Da tar det ikke lang tid før inventaret begynner å forvitre, selv om denne bunkersen er relativt tørr, forklarer Nordby.

På veggen i et av de største rommene henger et stort Norgeskart. Det meste av innredningen er fra 1950- og 1960-tallet, men det står også noen massive trebord igjen etter tyskerne. Nordby viser oss toaletter og vaskerom og to kjøkken fullt utstyrt med gryter og servise med flyvåpenets emblem.

Stemningen er litt spøkelsesaktig. På veggen på et av kontorene henger to par sko med såler hvite av knudrete mugg.
-Med litt maling og et ventilasjonsanlegg kan det bli riktig fint her nede, forsikrer Nordby, som gjerne ser at Blindern studenthjem overtar lokalene.

- At vi kvitter oss med anlegg vi ikke lenger har bruk for, er et ledd i omorganiseringen av forsvaret, forklarer han.

Nordby forteller at Blindern studenthjem ble beslaglagt av tyskerne i 1940 og tatt i bruk som kommandosenter. Bunkersen ble etablert i forbindelse med kommandosenteret. Tyskerne gravde også ut fjellanlegg i tilknytning til andre beslaglagte bygninger som Ruseløkka skole og Oslo Handelsgymnasium.


Underjordisk værmelding
Etter krigen overtok Forsvaret anleggene, og Blindernbunkersen ble beredskapssenter for meteorologer.
- I en krisesituasjon ville værmeldingen ha kommet herifra, opplyser Nordby.

Men tiden og teknologien har løpt fra Blindernbunkersen.
- Slike fjellanlegg er ikke så trygge som de engang var, og skulle det oppstå en krisesituasjon, kan meteorologene spå været et annet sted, sier Nordby og tilføyer at Forsvaret dessuten har en del driftsutgifter knyttet til slike anlegg. Blant annet krever av fuktingsanlegg mye strøm.

Bunkersen under Oslo Handelsgymnasium skal bli undervisningslokaler, mens bunkersen under Ruseløkka skole er murt igjen. Det blir også Blindernbunkersen om ingen er interessert i å overta 1200 kvadratmeter underjordiske lokaler. Universitetet i Oslo har allerede takket nei. Blindern studenthjem har foreløpig frist til første februar på å bestemme seg.

Av Grethe Tidemann
Publisert 20. jan. 2005 10:02 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere