Åpner ny debattarena: – UiO har underutnytta tilstedeværelsen i sentrum

Med åpningen av nye Domus Bibliotheca i sentrum tenker UiO å trekke et bredere publikum. 

DEBATT: Fra 21. september blir det debatter i et nyinnredet Domus Bibliotheca. Her var Kristin Clemet, Anine Kierulf, Åse Gornitzka og Aslak Bonde i sving i september i fjor, før nyåpningen av lokalet. 

Foto: Ola Gamst Sæther


– Vi skal være synlig i bybildet og utnytte det enda sterkere til samfunnsdialog med viktige samfunnsaktører, sier rektor Svein Stølen til Uniforum. 

Den 21. september åpner Domus Bibliotheca, etter oppussing og omforming, som Universitetet i Oslos nye arena for dialog og formidling. 

– Det blir en stor arena, med en infrastruktur som gjør at vi kan ivareta samfunnsoppdraget vårt mer effektivt, sier Stølen. 

Det gamle biblioteket fra 1853 er pusset opp og har fått oppgradert akustikk, teknikk, og er blitt innredet «på en måte som kan fremme denne dialogen», sier rektor. 

– Jeg tenker at UiO har underutnytta sin tilstedeværelse i sentrum. De fantastiske eldste byggene fra 1853 skal utnyttes bedre. Vi skal være til stede i hjertet av byen, og utnytte den lokasjonen. 

• Les også om tidligere debatter i Domus Bibliotheca: 

UiO-forskar: – Rolla til domstolane er å halda tilsynsorgana ansvarlege

Anders Ravik Jupskås: – Ekstremismeforskarar blei trakasserte

Bredere publikum 

– Skal man tiltrekke seg et annet publikum enn før?
– Det tenker jeg. Det er et stykke opp til Blindern, for å si det sånn. Å tydeliggjøre vår tilstedeværelse i sentrum og synliggjøre oss vil gjøre det lettere å nå ut til det generelle publikum. 

Arenaen skal også benyttes til samhandling med ulike offentlige og private aktører.  

Stølen bekrefter at man, i tillegg til å være nær folk geografisk, også må tenke litt annerledes. Under Arendalsuka lanserte rektoratet debattserien "Ubehagelige samtaler", som blir del av satsingen på den nye debattarenaen. 

– Jeg tenker det er en veldig god ide. Vi stiller krevende spørsmål som går inn i vanskelige problemstillinger. Det er midt i universitetets viktige rolle å sørge for at vi stiller nye spørsmål og er en arena der argumentet møtes med motargumenter, at vi klarer å stå i uenighet. Konseptet er viktig, i tillegg til lokasjoner.

Stølen gleder seg over det han kaller en «fantastisk utvikling», hvor mange unge forskere tar del i samfunnsdebatten. Han framhever Sofie Høgestøl, vinner av UiOs formidlingspris. 

– Hun er et godt eksempel på den unge generasjonen som feier oss eldre og gråhåra av banen. Det er mange flinke formidlere i bredden av UiO, men vi ser en ung generasjon som leverer et taktskifte.

– Bra for Oslo

– Jeg tenker at kunnskapsformidling og en dialogarena i regi av universitetet er viktigere enn noen gang, sier Randi Halveg Iversby, direktør for Universitetsbiblioteket. 

Hun er veldig glad for at Domus Bibliotheca blir en slik formidlingsscene. Da hun var overbibliotekar ved Juridisk bibliotek i 2017, tok hun til orde for konseptet. 

– Det har vært mange initiativer over ti år, med varianter av det som nå blir lansert. Det har vært spilt inn fra både Det juridiske fakultet, Kulturhistorisk museum og biblioteket, forteller Iversby. 

Hun uttrykte i 2017 overfor Uniforum et håp om at universitetets formidlere ville legge arrangementene sine til Domus Bibliotheca framfor Litteraturhuset. 

Les også: Domus Bibliotheca kan bli UiOs nye «Litteraturhus»

– Jeg tror det er rom for mange arenaer for dialog og kunnskapsformidling. Domus Bibliotheca blir nå UiOs nye møteplass med samfunnet, midt i Oslo sentrum, og med god mulighet for hele universitetet til å bidra, sier Iversby. 

– Vi skal passe på å samarbeide med andre aktører og ikke konkurrere med dem. Vi skal fremdeles ha arrangementer andre steder, sier Stølen, og ramser opp de ulike museene og lokalene universitetet anvender fra før. 

– Men å lage dette til en spesialdesignet arena tror vi på. Det er bra for UiO, Oslo og samfunnet med en slik arena. 
 

Emneord: Formidling, Universitetspolitikk, Universitetsbiblioteket Av Joachim Waade Nessemo
Publisert 14. sep. 2022 10:51 - Sist endra 14. sep. 2022 14:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere