Domus Bibliotheca kan bli UiOs nye «Litteraturhus»

Kontorkabalen i sentrum er lagt. Når leseplassene flyttes til nybygget, håper Det juridiske fakultet at UiOs debatter kan flyttes ut av Litteraturhuset og inn i Domus Bibliotheca.

– Alle som kommer hit og skal presentere ting, synes det er en veldig fin plass, sier overbibliotekar Randi Halveg Iversby.

Foto: Ola Sæther

«UiO trenger en akademisk møteplass og debattarena i sentrum. (…) Vi ser det som realistisk at noen av de arrangementene som fakultetet og andre i dag leier lokaler til på Litteraturhuset, vil kunne arrangeres her», skriver dekan Dag Michalsen og overbibliotekar Randi Halveg Iversby i et brev til Eiendomsavdelingen.

I dag er det mange ved UiO som legger sine formidlingsaktiviteter til Litteraturhuset. Nå håper Randi Halveg Iversby, overbibliotekar ved Juridisk bibliotek, at disse i framtiden heller vil velge Domus Bibliotheca, enten de er fra Det juridiske fakultet eller andre deler av UiO.

– Det er noe med de lange linjene her, som jeg håper vi kan ta inn i framtiden, sier Iversby til Uniforum.

Universitetet i sentrum huset en gang hele UiO, med alle fag, studenter og ansatte, og fram til 1913 var Domus Bibliotheca bibliotek for hele universitetet. Med store og restaurerte lokaler midt i sentrum, håper Iversby på å kunne tilby en møteplass for hele UiO igjen.

Nye løsninger i sentrum

I 2019/2020 skal nybygget for juss i Kristian Augusts gate stå klart. De nederste etasjene skal bli jusstudentenes område, med undervisningsrom, lesesaler og bibliotek. Nesten hele biblioteket flyttes over, og Iversby gleder seg til å få samlet de små boksamlingene som er spredd utover fakultetet.

– Vi er de eneste som fortsatt har slike instituttbibliotek, sier Iversby.

Iversby understreker at det blir trangt om plassen selv med et nytt bygg. De aller eldste bøkene og magasinene i kjelleren blir derfor ikke med. Den eldre, verdifulle samlingen skal heller presenteres bedre og tryggere, forsikrer Iversby.

– Da åpner det seg muligheter for å bruke disse flotte lokalene til offentlig møteplass, debattarena og formidlingsarena, sier hun.

Studentene skal få nye møteplasser på Tullinløkka, der biblioteket, IT og studentinfo skal samarbeide. Leseplassene i Domus Bibliotheca reduseres til enkelte gjesteforskerplasser. Foto: UiO/Fredrik H. Juell

Plass til 100

I dag er biblioteket et godt stykke unna å bli en slik formidlingsarena som Realfagsbiblioteket og HumSam-biblioteket har blitt. De har verken lydutstyr eller lerret og prosjektor. Men dette kommer allerede i sommer, når biblioteket er stengt fra 12. juni til 31. juli. Da skal Eiendomsavdelingen blant annet montere høyttalere i lysekronene.

Når så lesesalsplassene flyttes ut, vil det bli plass til 100 sitteplasser.

– Store arrangementer som trenger auditorium, må i nybygget, sier Iversby.

Bygningene i sentrum kan stort sett ikke skryte av luftkvaliteten, men Iversby er likevel ikke så bekymret for å skulle huse så mange gjester. Hun forteller at i tillegg til ansatte har biblioteket i dag 50 leseplasser og enkelte andre besøkende. De har også jevnlig mottakelser med mange hundre gjester.

– Sånne utfordringer, det må man løse, sier overbibliotekaren.

Av Julia Loge | julia.loge@uniforum.uio.no
Publisert 8. juni 2017 14:35 - Sist endra 8. juni 2017 15:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere