Så mange testet seg hos SiO i 2020

1,7 prosent av de som benyttet seg av SiOs testtilbud for koronavirus i 2020 fikk positivt prøvesvar.

Teststasjon for koronavirus på Frederikkeplassen på Blindern.

STOR PÅGANG: Mange har testet seg på Frederikkeplassen på Blindern, hvor SiO opprettet teststasjon i august.

Foto: Knut Anders Finnset

SiO Helse åpnet et eget testtilbud for personer tilknyttet sine studiesteder den 12. august, og opplevde stor pågang helt fra starten. 

Av de drøyt elleve tusen testene, var det 193 positive svar. Det utgjør en andel på omtrent 1,7 prosent. 

– Var først i Norge

– Det har vært stor pågang på teststasjonen helt siden vi åpnet, sier Anders Sandvei, seksjonsoverlege i SiO Helse, til Uniforum.

Han forteller at det var spesielt hektisk under semesterstart, med en ny topp fra november og opp mot juleferien, da smittetrykket begynte å øke.

– Stasjonen ble opprettet for å gjøre det enkelt for studentene å teste seg, og for å ha et tilbud som var campus-nært, sier Sandvei.

Tidlig i pandemitiden var det flere kriterier som måtte oppfylles for at man kunne teste seg, og samskipnaden ønsket å komme med et lavterskel-tilbud uten legevurdering med et enkelt bookingsystem, så snart FHI anbefalte dette.

– Studentene selv kan booke time, og vi var først ute i Norge med nettbestilling via helsenorge, forteller seksjonsoverlegen.

Smitterekord

Natt til onsdag ble det registrert 930 nye koronasmittede i Norge. Det er det høyeste antallet smittede som er registrert på ett døgn, og 399 flere enn dagen før.

Sandvei sier at selv om mange studenter tester seg hos de, har de ikke grunnlag for å si noe om smittetrykket blant studentmassen i Oslo.

– Studentene tester seg også andre steder, blant annet ved teststasjonen på Aker, og i sine hjemkommuner. Derfor blir det vanskelig å si noe om smittetrykket blant studentene generelt, forklarer han.

SiOs teststasjon er også tilgjengelig for alle ansatte ved samtlige institusjoner tilknyttet samskipnaden, og alle barn over seks år.

Sandvei forteller at de også samarbeider med kommunen i forbindelse med den mobile teststasjonen, som blant annet har blitt brukt til å teste elever ved skoler der det har vært utbrudd i tillegg til å være et supplerende tilbud for bydel Stovner.

Det er imidlertid studentene som utgjør det store flertallet av de testede, sier Sandvei.

Emneord: Koronavirus Av Knut Anders Finnset
Publisert 6. jan. 2021 16:24 - Sist endra 6. jan. 2021 16:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere