Kronprins Haakon åpnet Klimahuset på Tøyen

- Dette huset kan spille en stor og viktig rolle i å inspirere og engasjere til endring i bærekraftig retning, til å bygge håp om at det nytter, sa Kronprins Haakon da han i går åpnet Klimahuset ved Naturhistorisk museum på Tøyen.

To kvinner og to menn på vei inn i Klimahuset på Tøyen

ÅPNET KLIMAHUSET: Kronprins Haakon åpnet i går Klimahuset på Tøyen. Her blir han fulgt inn av rektor Svein Stølen, museumsdirektør Tone Lindheim og Oslo-ordfører Marianne Borgen. 

Foto: Ola Gamst Sæther

Rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen ønsket de inviterte gjestene velkommen til åpningen av Nordens første klimahus. Han trakk en linje fra fjorårets klimastreiker til Universitetets nye strategi, der bærekraft er en rød tråd.

– Klimahuset går rett inn i hjertet av kjernevirksomheten til Universitetet i Oslo: Utdanning, forskning og formidling av kunnskap og innovasjon. Og våre studenter er pådrivere for et grønt engasjement. Det gir meg en urokkelig tro på fremtiden. De unge kommer til å gjøre det bedre enn oss, sa Stølen, ifølge en pressemelding fra Universitetet i Oslo. 

Det var god stemning blant de 50 gjestene da Kronprins Haakon fikk overrakt en frøpose av museumsdirektør Tone Lindheim. Deretter foretok Kronprinsen den høytidelige åpningen av Klimahuset ved å drysse en håndfull frø av myrhatt i fuktig jord.

Museumsdirektør Tone Lindheim takket investor Jens Ulltveit-Moe og øvrige sponsorer og samarbeidspartnere for rause gaver som har muliggjort det nye utstillingshuset. Klimahuset er finansiert av Umoe AS med en gave på 70 millioner kroner. Totalt budsjett er 90 millioner, inkludert bygg, utstillinger og uterom. Driften av huset er også basert på støtte fra offentlig og privat sektor.

MILLIONGIVER: Investor Jens Ulltveit-Moe har gitt 70 millioner kroner til bygging av Klimahuset. Her slår han en prat med UiO-rektor Svein Stølen. Ved siden av Ulltveit-Moe står Brita Slettemark som er daglig leder for Klimahuset. (Foto: Ola Gamst Sæther/Uniforum)

-  Det er en glede å gi dette bygget. Vi opplever to kriser i dag. Den ene er pandemien, den andre er klimakrisen. Det som gir håp for fremtiden er hvor fort regjeringen og Stortinget har reagert på pandemien. Det viser at når vi har kunnskap og er utfordret, så gjør vi noe.  Når det gjelder klimakrisen, er inntrykket det motsatte, sa Jens Ulltveit-Moe ved åpningen.

Klimahuset åpner for publikum onsdag 17. juni.For å besøke Klimahuset må du forhåndsregistrere deg ettersom utstillingene har begrenset adgang inntil videre på grunn av smittevernhensyn. 

Emneord: Klimahuset, Naturhistorisk museum
Publisert 17. juni 2020 00:30 - Sist endra 26. juni 2020 14:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere