Thomas Hylland Eriksen tildelt Akademikerprisen 2019

– Å vinne denne prisen betyr at andre synes det jeg gjør er interessant og har en verdi. Det er en veldig stor oppmuntring og gjør at jeg får lyst til å fortsette, sier Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi ved UiO.

Thomas Hylland Eriksen sitter på en benk ute med en allé i bakgrunnen.

FÅR AKADEMIKERPRISEN: UiO-professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen er tildelt Akademikerprisen 2019. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Det var i dag Akademikerne kunngjorde at de har tildelt Akademikerprisen 2019 til Thomas Hylland Eriksen. 

– Den offentlige samtalen hadde ikke vært den samme uten Thomas Hylland Eriksen. Hans forskning og engasjerte formidling gjennom flere tiår gjør ham til en svært verdig vinner av Akademikerprisen, sier juryleder Merete Nilsson i en pressemelding.

Akademikerprisens jury fremhever at Thomas Hylland Eriksen har bidratt til økt innsikt i temaer som globalisering, nasjonalisme, identitet og etnisitet. Han har også markert seg med sitt arbeid på klima og miljø. «Forskningen illustrerer på en god måte verdien av samfunnsvitenskapen i vår tid, nemlig overblikket og se trender i en sammenheng», skriver juryen.

– Store endringer starter gjerne i det små. Jeg tror engasjement nesten alltid kommer av noe vi har følt nært oss. Noe vi har opplevd selv som opprører oss. Jeg tror ofte vi undervurderer hva folk flest kan få til når engasjementet og viljen er stor nok, sier Hylland Eriksen.

Hylland Eriksen ble professor ved Universitetet i Oslo allerede som 33-åring. Gjennom hele karrieren har han vært opptatt av at vi må begynne i det små for å løse store utfordringer. Sånn bør vi også jobbe med klimakrisen, mener han. Derfor må vi snakke mer om «miljø» fremfor «klima».

–  Klima handler om ting som er langt borte – om regnestykker for utslipp folk flest ikke forstår. Klima blir for abstrakt for folk og gir avmaktsfølelse. Jeg alene kan for eksempel ikke redde Grønlandsisen, men jeg kan kanskje redde bekken eller skogholtet i mitt nærområde, sier han.

– Som forsker sitter man mye alene og er usikker på om noen bryr seg om det man jobber med. Å vinne denne prisen betyr at andre synes det jeg gjør er interessant og har en verdi, synes Thomas Hylland Eriksen. 

Prisutdelingen finner sted under Akademikernes høstkonferanse Kunnskap for grønn vekst 17. oktober kl 08.30-12.00 i Hotell Christiania Teater i Oslo. Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, skal dele ut prisen, går det fram av pressemeldingen.

Emneord: Priser, Sosialantropologi
Publisert 10. okt. 2019 10:07 - Sist endra 10. okt. 2019 10:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere