UiO legger ned Lunsj med kultur

I september 2000 arrangerte UiO sitt første lunsj med kultur. Konserten med countrybandet Darling West fredag 21. juni ble den siste. Utrolig synd, er reaksjonen hos publikum.

HISTORIENS SISTE: Etter rundt 600 lunsjer med kultur takket arrangementet for seg med countrybandet Darling West.

Foto: Margrethe Gustavsen

Mange møtte opp for å høre det norske countrybandet Darling West opptre utenfor Georg Sverdrups hus fredag 21. juni. Før og under konserten kunne de frammøtte kjøpe mat og drikke fra spisestedet Gourmet Kutt, som hadde flyttet ut for anledningen. På konserten ble det også rettet oppmerksomhet mot helgens Prideparade gjennom utdeling av handlenett med pridemotiv.

At arrangementet med denne konserten takket for seg, kom derimot ikke fram under forestillingen.

Kollegene Kristine Kostøl og Geir Rasmus Ramstad Sletvold fra Naturfagsenteret på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ble overrasket da Uniforum fortalte at arrangementet skal legges ned.

– Vi har besøkt lunsj med kultur regelmessig, og det har alltid vært fullt. Det har fungert kjempebra, og det er utrolig synd at det legges ned, uttalte Kostøl.

Student Iselin Skjervegen og postdoktor i lingvistiske og nordiske studier Karin Beijering syntes også det var synd at arrangementet forsvinner.

– Det er jo veldig hyggelig å samles om noe kulturelt. Lunsj med kultur er fint som en pause i arbeidet og som en mulighet til å møtes. For studenter er det også fint med noe som er gratis, mente Skjervegen.

– Jeg kjenner ikke bandet, men jeg gleder meg til å høre konserten. Det er hyggelig med en gratisforestilling i lunsjpausen. Jeg har ikke vært på alle arrangementene, men jeg har vært på en konsert med samisk musikk som var veldig fin, fortalte Beijering.  

STAMGJESTER: – Lunsj med kultur er alltid fullt, forteller kollegene Kristine Kostøl og Geir Rasmus Ramstad Sletvold fra Naturfagsenteret. Foto: Margrethe Gustavsen.

19 år med Lunsj med kultur

De fleste lunsjene med kultur har funnet sted i vestibylen i Georg Sverdrups hus, men også andre arenaer er blitt benyttet. Et eksempel er sommerkonserter i Botanisk hage. I 2019 har arrangementet rullert i enda større grad enn tidligere. Lunsj med kultur har blitt holdt både i Frederikke spiseri, Georg Sverdrups hus, Eilert Sundts hus, Niels Henrik Abels hus, Kjemibygningen, Helga Engs hus, Professorboligen, ZEB-bygningen, Harald Schjelderups hus og i lokalene til Det odontologiske fakultet i Geitmyrsveien.

Både teater, dans, performance og slam-poesi har stått på programmet denne våren, i tillegg til konserter med artister som Konradsen, Matonas Afdahl group og Mariama Ndure.

Da den første lunsj med kultur gikk av stabelen med dansere fra Operaballetten i 2000, var det tidligere fakultetsdirektør ved Det humanistiske fakultet, Grete Starheim som hadde regien.

Da Uniforum intervjuet henne i 2009, hadde hun arrangert 264 lunsjer med kultur.

– Jeg er spesielt opptatt av den identitetsskapende og omdømmebyggende effekten arrangementet har. Lunsj med kultur hever UiOs renommé og bidrar til å bryte ned stengslene mellom universitetet og omverdenen, uttalte Starheim i intervjuet.

I 2010 overtok operasangeren Gjøril Songvoll stafettpinnen.

– Jeg vil fortsette å satse på høy kvalitet og ikke-kommersielle uttrykksformer, uttalte Songvoll, som ble presentert som UiOs nye kulturarbeider i Uniforum.

JOBBER MED NYE KONSEPTER: –  Kultur er fortsatt viktig for oss, poengterer direktør for Avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt Berit Kolberg Rossiné. Foto: Ola Sæther

Ressurskrevende

At Gjøril Songvoll forlot UiO i 2018, er ikke årsaken til at UiO nå velger å avvikle arrangementet, ifølge direktør for Avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt Berit Kolberg Rossiné.

– Lunsj med kultur er et ressurskrevende arrangement. For å nå ut til nye personer og få flere til å komme må du markedsføre mye. Vi har derfor bestemt oss for å ta en pause, svarer hun på spørsmål om hvorfor avdelingen har valgt å legge ned arrangementet.

Om pensjonistene i bydelen har vært flinkere til å benytte tilbudet enn studenter og ansatte ved UiO, er et spørsmål Rossine ikke ønsker å svare på.

– Skal du nå fram til et variert publikum, krever det mye markedsføring. Vi har klart å få noen nye grupper til å komme, deriblant flere unge, men vi skulle hatt flere ressurser til markedsføring, sier hun.

– Du beskriver dette som en pause. Kan det være at dere setter i gang igjen?

– Du kan aldri utelukke noen ting. Nå jobber vi med nye konsepter, og vi arbeider for å få inn flere kulturinnslag på andre arenaer og arrangementer. Kultur er fortsatt viktig for oss, poengterer Berit Kolberg Rossiné.

 

 

Av Grethe Tidemann og Margrethe Gustavsen
Publisert 26. juni 2019 14:21 - Sist endra 26. juni 2019 14:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere