Ragnar Frisch hedret med blått skilt i Oslo

Oslo Byes Vel hedret i går grunnlegger av Økonomisk institutt ved UiO, Ragnar Frisch med en plakett på universitetsbygningen i Frederiks gate 3. Der hadde han sitt første kontor på Det juridiske fakultet.

AVDUKET  RAGNAR FRISCH: Nadia Hasnaoui avduket det blå skiltet om bestefaren Ragnar Frisch. Det er nå hengt opp på ytterveggen til universitetsbygningen i Frederiks gate 3, hvor Ragnar Frisch hadde sitt kontor. Til høyre står Ole Rikard Høisæther, som er generalsekretær i Oslo Byes Vel, som deler ut de blå skiltene i Oslo.

Foto: Ola Sæther

Ragnar Frisch  (1895-1973) har allerede blitt hedret på universitetet med Frisch-senteret og Ragnar Frisch’ auditorium, men nå vises hans betydning fram også for resten av byens befolkning.

Frisch’ kontor i Fredriks gate 3, hvor han arbeidet den tiden han var ansatt som dosent og professor i økonomi og statistikk ved Det juridiske fakultet. Der grunnla han også Økonomisk institutt i 1932. Og mellom 1942 og 1943 var han dekan for fakultetet.

De blå skiltene

De blå skiltene som viser fram interessante innbyggere i bygningene de bodde eller virket i, er et initiativ som er startet i Oslo av Oslo Byes Vel, men som nå er nasjonalt. Her kan man selv melde inn forslag til nye bygninger der historie er blitt skrevet.

 

Ifølge Wikipedia bidro han til flere betydelige fremskritt innen økonomi, og introduserte nye ord innen feltet som økonometri. Han var grunnlegger av Econometric Society, og gjennom 20 år var han redaktør for tidsskriftet Econometrica.

Ragnar Frisch var den aller første som fikk tildelt Nobels minnemedalje i økonomi. Det skjedde i 1969.

Barnebarnet avduket skiltet

Avdukingen av det blå skiltet ble foretatt av Ragnar Frisch’ barnebarn, Nadia Hasnaoui , som også er kjent som programleder i NRK  I mottakelsen i Professorboligen fortalte hun mer om sine inntrykk av sin berømte bestefar.  

– For meg var han alltid «grand-père» for jeg vokste opp i Frankrike og snakket stort sett fransk på den tiden. Jeg husker godt hjemmekontoret hans i Slemdalsveien der han satt i en stol foran et bord med masse papirer. Da gledet han seg alltid over å gi meg regneoppgaver. Og det likte jeg, og senere har jeg alltid vært glad i matematikk, sa Nadia Hasnaoui under mottakelsen.

HEDRET: En av verdens mest berømte økonomer, UiO-professor Ragnar Frisch er nå hedret med et blått skilt utenpå bygningen i Frederiks gate 3, hvor han hadde sitt kontor. (Foto: Ola Sæther)

Samfunnstopper, jurister og økonomer på plass

Både tidligere statsminister Kåre Willoch, tidligere direktør for Statistisk sentralbyrå, Olav Bjerkholt og økonomiprofessorene Kalle Moene, Aanund Hylland og Halvor Mæhlum var blant dem som var til stede under arrangementet. Det var også jussprofessor og tidligere preses for Det norske VidenskapsAkademi, Kirsti Strøm Bull. Dekan Dag Mikalsen ved Det juridiske fakultet ledet samværet.

Til stede var også Ole Rikard Høisæther, som er generalsekretær for Oslo Byes Vel, som står bak de blå skiltene. 

I år er det 50 år siden Ragnar Frisch fikk tildelt Nobels minnemedalje i økonomi. Og det er 30 år siden kollegaen hans ved Økonomisk institutt, Trygve Haavelmo fikk tildelt den samme minnemedaljen.   

Opphengingen av et blått skilt for Ragnar Frisch, kan dermed også være en innledning på jubileumsmarkeringen ved Økonomisk institutt i desember.

 • Les mer om Ragnar Frisch i Uniforum:

Sølvsmeden som forma økonomifaget

Mer om blå skilt i Uniforum:

Blått skilt for Ellen Gleditsch

Eit blått skilt for Kristine Bonnevie

 

 

 

Emneord: Økonomisk institutt, Priser, Juridisk fakultet Av Margrethe Gustavsen og Martin Toft
Publisert 14. mai 2019 14:55 - Sist endra 15. mai 2019 12:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere