Trygve Helgaker får Fridtjof Nansens belønning

Kjemiprofessor Trygve Ulf Helgaker ved Universitetet i Oslo er tildelt Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning. Han får prisen for fremragende forskning innen teoretisk kjemi.

GJEV PRIS: Trygve Ulf Helgaker er tildelt Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning for år 2019 innen realfag og medisin.

Foto: Ola Sæther

Fredsforsker Marta Bivand Erdal og materialforsker Dennis Gerhard Meier mottar samtidig Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere.

Det var styret for Fridtjof Nansens Fond til Videnskapens Fremme som besluttet på sitt styremøte 28. mars 2019 å tildele Trygve Ulf Helgaker Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning for år 2019 innen realfag og medisin.Det skriver Det Norske Videnskaps Akademi i en pressemelding.

Flott anerkjennelse av teoretisk kjemi

Professor Trygve Ulf Helgaker er ansatt ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo. Han får prisen for fremragende forskning innen teoretisk kjemi.

Trygve Ulf Helgaker sier til Akademiet at han er beæret for prisen, og at den samtidig er en flott anerkjennelse av teoretisk kjemi som et viktig fagområde i Norge.

Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere

Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere innen humaniora og samfunnsfag for år 2019 går til Marta Bivand Erdal. Hun får belønningen for fremragende forskning innen internasjonal migrasjon.

Marta Bivand Erdal er ansatt ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere innen realfag og medisin for år 2019 går til Dennis Gerhard Meier. Han får belønningen for fremragende forskning innen materialfysikk. Dennis Gerhard Meier er ansatt ved Institutt for materialteknologi ved NTNU.

En motivasjon for videre forskningsinnsats

- Dette var uventet, men veldig gøy, sier Marta Bivand Erdal.

- Min forskning dreier seg om internasjonal migrasjon, og følger av internasjonal migrasjon for enkeltmennesker og for samfunn, og da er det selvfølgelig spesielt med en belønning oppkalt etter Fridtjof Nansen, med tanke på hans innsats i mellomkrigstiden med "Nansen-passet" for statsløse flyktninger. Gitt detbattklimaet om migrasjon og migrasjonsrelatert mangfold idag, internasjonalt vel så mye som her i Norge, tenker jeg at det er utrolig fint med litt oppmerksomhet rundt solid og troverdig forskning om internasjonal migrasjon, som det jo finnes mye av. En slik anerkjennelse er helt klart også en motivasjon for videre forskningsinnsats innen dette feltet for min egen del.

300 000 kroner

Belønningen består av 300.000 kroner, et diplom og Nansenmedaljen for fremragende forskning. Belønningen deles ut hvert år, men alternerer mellom humaniora & samfunnsfag og realfag & medisin. Belønningen for yngre forskere er på 75 000 kroner og et diplom. Den går til forskere fast bosatt i Norge på under 40 år.

Publisert 29. mars 2019 15:00 - Sist endra 5. apr. 2019 10:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere