Ny skipsgrav fra vikingtiden funnet i Vestfold

Det er funnet en skipsgrav som trolig stammer fra vikingtiden i Borreparken i Vestfold. Kulturhistorisk museum vedUiO visste ikke om funnet, før det ble kunngjort i formiddag, opplyser direktør Håkon Glørstad.

FRA VESTFOLD: Også Osebergskipet kom opprinnelig fra Vestfold. Nå er det funnet en ny skipsgrav i Borreparken i Vestfold som trolig inneholder et skip fra vikingtiden.

Foto: Ola Sæther

Funnet er gjort med georadar og bildene viser en tydelig båtform. Nyheten ble først kunngjort av klima- og miljøminister Ola Elvestuen i Vestfold i formiddag.

 – Funnet av vikingskipet i Vestfold er en historisk nyhet som vil vekke oppsikt i hele verden. Det ligger i et område som allerede har en rik historie fra vikingtiden. Fylkeskommunen har gjort et viktig og omfattende arbeid her for å ta vare på denne historiske arven av nasjonal og internasjonal verdi, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en pressemelding som er lagt ut på nettsidene til Vestfold fylkeskommune.

– Spennende

Det er registrert sju skipshauger i Europa datert til vikingtiden (AD 800-1050), og tre av disse ligger i Vestfold. Med funn av en skipsgrav på Jellestad i Halden i Østfold  i 2018 og nå trolig nok et skip fra Borre, øker antallet på den svært celebre lista til ni. 

– Det er ikke hver dag vi finner et nytt vikingskip, så dette er virkelig spennende. Men for oss vestfoldinger er det ingen overraskelse. Det skjuler seg mange skatter fra vikingtiden under torva i fylket vårt, sier fylkesordfører Rune Hogsnes i Vestfold.  

– Sannsynlig

Også direktør for Kulturhistorisk museum ved UiO, Håkon Glørstad har tro på at det finnes et vikingskip i denne skipsgraven.

– Det er sannsynlig at det ligger et vikingskip der. For det ble gjort lignende funn også på 1800-tallet i Borreparken, da det ble gjort funn i gravhaugene i forbindelse med jernbaneutbygging. Men på grunn av jordsmonnet, var ikke skipet godt bevart, og de fant bare jernnaglene fra skipet, forteller Håkon Glørstad til Uniforum.

Han tviler derfor på at skipet som nå er funnet på georadar, vil være intakt.

– Det er lite sannsynlig. På området der Osebergskipet og Gokstadskipet ble funnet er jordsmonnet annerledes, og derfor var skipene godt bevart, sier han. 

– Gravfelt for fyrster og konger

Han synes likevel at det er spennende med alle gravhaugene i  Borreparken.

– Dette gravfeltet var for fyrster og konger. Derfor er det sannsynlig å finne spor etter vikingskip i disse gravhaugene, understreker han. 

– Ikke informert

Det siste funnet av et mulig vikingskip i Borreparken, kom like overraskende på ham, som på alle andre.

– Kulturhistorisk museum ved UiO var ikke informert om funnet på forhånd, sier han til Uniforum.

Les mer om vikingskipene i Uniforum:

Dei tok ein high five for nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy

Ingen pengar til nytt Vikingtidsmuseum i budsjettavtalen mellom Krf og regjeringspartia

Dei skjøraste tinga i vikingskipshuset står på det skjøraste golvet

 

Emneord: Vikingskipene, Historie, Vikingskipshuset Av Martin Toft
Publisert 25. mars 2019 15:41 - Sist endra 25. mars 2019 15:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere