Har signert avtale med ett av forlagene

I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet bekreftes det at Unit på vegne av de norske forskningsinstitusjonene har signert avtale med ett av de fire store forlagene - Wiley.

AMERIKANSK FORLAG: Unit har signert avtale med Wiley. Tidligere ble det kjent at det ikke blir noen avtale med Elsevier.  

Foto: Tor H. Monsen

Fredag melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding at Unit har signert en avtale med det amerikanske tidsskriftforlaget Wiley.

- Unit har på vegne av våre forskningsmiljøer fremforhandlet en publiser og les-avtale med Wiley. Avtalen gir åpen publisering og samtidig tilgang til forskningsartikler i rundt 1500 tidsskrifter. Denne typen avtale er den første av sitt slag i Norge, men Units mål er etter hvert å inngå lignende avtaler med en rekke andre forlag, sier Roar Olsen, direktør i Unit, i pressemeldingen.

Tidligere denne uken kunne Universitetsavisa melde at Units forhandlinger med forlaget Elsevier ble brutt ettersom forlagets tilbud var langt fra å oppfylle kravene om åpen tilgang til forskningsartikler. Med det mister norske forskningsinstitusjoner tilgangen til rundt 2400 tidsskrift.

Nå som avtalen med Wiley er signert gjenstår det å forhandle om avtaler med de to siste store forlagene, Springer Nature og Taylor & Francis.

- Vi er meget tilfreds med å ha fått til en god avtale med Wiley. Det betyr mye å få til en avtale med et akseptabelt kostnadsnivå som gir en tydlig dreining mot åpen tilgang i løpet av få år. Forhandlingene har vært krevende, men avtalen viser hva en samlet universitets- og høyskolesektor kan oppnå overfor sterke internasjonale konsern når vi setter tydelig makt bak kravene våre, sier prorektor for forskning ved NTNU, Bjarne Foss, i samme pressemelding.

Regjeringen har sagt at alle norske vitenskapelige artikler finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024, og at nye avtaler med forlag skal fremme åpen tilgang uten økte totalkostnader. Ifølge statsråd Iselin Nybø er denne avtalen et bevis på at politikken er i ferd med å bære frukter.

- Dette gir god inspirasjon og drahjelp inn i de videre forhandlingene, sier hun i pressemeldingen.

Av Espen Halvorsen Bjørgan / Universitetsavisa
Publisert 15. mars 2019 10:36 - Sist endra 15. mars 2019 10:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere