Lunsj med nytt kulturmangfold

Lunsj med kultur har gått fra smalt til bredt, og blitt nomader. Alt for å gi et variert tilbud til publikum, der de er.

Nora Konstanse.

Foto: Ola Sæther

Det er gjort store endringer i profilen til det etter hvert tradisjonsrike konseptet «Lunsj med kultur» på UiO. Fra å ha et program først og fremst med klassisk musikk, er det dette semesteret blant annet utdrag fra skuespill, joik, slam-poesi og dans. Noen lunsjer vil også inkludere kortforedrag, selv om det er det kunstneriske uttrykket som er i sentrum og foredragsholderen spiller andrefiolin.

Det er ikke bare programmet som er mer mangfoldig, men også arenaen. Onsdag 23. januar ble årets første lunsj med kultur arrangert i Fredrikke spiseri i studentenes eget bygg på campus. Konserten trakk nærmere 150 tilhørere, så det kan se ut som en god strategi å flytte lunsjen til publikum.

– Vi vil møte ulike deler av det store universitetet. Det gjør vi med å ha ulike kunstnere, og ved å flytte oss der hvor kunsten er lettere å nå for mange, sier rektor ved UiO, Svein Stølen.

Rektor innrømmer at han er stolt over det man har fått til, og berømmer alle som har vært medvirkende i arbeidet med årets program.

– Jeg skal jo ikke ta æren for det her, den tilfaller alle de i organisasjonen som har arbeidet dette fram, sier Stølen.

Singer/songwriter til studentene

Aller først ut på scenen var A cappella-gruppa Pilea, som består av studenter fra Psykologisk institutt. De sto som en «musikalsk overraskelse» i programmet, og Anne Nordheim O’Hare, fra ”Avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt” sier at det kan komme flere slike overraskelser utover våren.

Headliner på onsdag, singer/songwriter Nora Konstanse, er ikke ukjent med å spille til lyden av knitrende matpakker. Om noe var overraskelsen for henne at publikum var mer lydhøre enn på tidligere lunsjkonserter.


– Det var en fiffig idé jeg fikk da jeg var på ferie hjemme på Sandnessjøen. Jeg tok kontakt med noen lokale bedrifter, og ba om å få komme i lunsjen. Dette er jo en del større, ler hun.
Hennes debutalbum kom i oktober i fjor, og flere av låtene fra dagens lunsj er derfra. Det er en lavmælt plate, og hun syns de passet bedre inn i lunsj med kultur-formatet, enn det mer rocka settet hun vanligvis spiller live. Hun syns det er flott å spille et sted der man kan stoppe opp for å høre, helt tilfeldig.

 

Fullsatt Fredrikke spiseri. Foto: Ola Sæther
Et fullsatt Fredrikke spiseri.
Foto: Ola Sæter – Det er fint å nå noen man ellers ikke ville nådd med musikken sin, sier hun, og legger til at hun er stolt over å få starte en vår med et sterkt og interessant program.
Stølen trekker fram nettopp Nora Konstanse når han snakker om endringene som er gjort da man satte sammen Lunsj med kultur i år.  

– Vi tenker jo at musikken hennes når et yngre publikum, og denne konserten har vi da også lagt til Fredrikke, der studentene er, sier han.

Teater om storpolitikk på juridisk fakultet

Allerede på fredag er det lunsj med kultur igjen, denne gangen i «Stallen» på juridisk fakultet i Sentrum. Da skal det spilles et filmutdrag fra det Tony-vinnende stykket OSLO.


Stykket, som spilles på Det Norske Teatret i februar, handler om Oslo-avtalen. På fredag etterfølges utdraget med et kortforedrag av PRIO-forsker Jørgen Jensehaugen. Optimismens tidsalder er tittel for beskrivelsen hans av stemningen etter Berlinmurens fall som gjorde Oslo-avtalen mulig. På fredag skal også Svein Stølen delta.

– Jeg skulle gjerne vært på alt her, jeg var på mer før jeg ble rektor, men jeg rekker det dessverre ikke så ofte lenger, sier han.

Lunsj med kultur er et samarbeid mellom Avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt og HUMSAM-biblioteket. Vårens program finner du her.


 

 

Av Margrethe Gustavsen
Publisert 24. jan. 2019 04:30 - Sist endra 24. jan. 2019 11:28
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere