Falske nyheter om falske nyheter

Forskerne trodde at usannheter sprer seg like lett som kvalitetsinformasjon i sosiale medier, men de bommet i studien sin.

FORSKERE BOMMET: Forskere trodde at usannheter sprer seg like som kvalitetsinformasjon i sosiale medier, men de bommet. Det er dermed plass for videreformidling av kvalitetsinformasjon som i Morgenbladet og i Fiskaren også på sosiale medier.

Foto: Ola Sæther

Studien fikk mye oppmerksomhet da den ble publisert i juni i 2017.

I en tid der falske nyheter florerer, var det nok mange som fikk bekreftet det de hadde trodd – at det i sosiale medier er like lett å spre informasjon av lav som av høy kvalitet.

Feilinformasjon som får viral spredning og truer demokratiet vårt, som forskerne formulerte det i den vitenskapelige artikkelen i Nature Human Behaviour.

Men funnene viste seg å ikke stemme, melder forskning.no

Trekker tilbake artikkel

Nå trekker forskerne på eget initiativ tilbake artikkelen om sosiale medier. Det melder nettstedet Retraction Watch. Forskerne fra Kina, USA og selskapet Yahoo laget en modell for informasjonsflyt og brukte Facebook som eksempel. De hevdet at selv om vi kanskje foretrekker god kvalitet på informasjonen, blir det for mye å forholde seg til i informasjonsflommen. Vi klarer ikke å skille bra fra dårlig.

Nå skriver de i en forklaring i Nature Human Behaviour at de fikk feil i en av analysene på grunn av en programvarefeil.

Brukte feil data

I en annen analyse brukte de feil forskningsdata som utgangspunkt.

Da de hadde rettet opp feilen og regnet riktig, innså de at den opprinnelige konklusjonen ikke stemte. Modellen spår tvert imot at folk sprer kvalitetsinformasjon i mye større grad. Informasjon av lav kvalitet er mindre populær. Mens andre forskere har funnet ut at falske nyheter på Twitter lettere får bein å gå på enn sanne nyheter.

– Må dobbeltsjekke

Gordon Pennycook ved University of Regina i Canada har forsket på fenomenet falske nyheter. Han sier til Retraction Watch at dette minner forskere på at de må dobbeltsjekke – og trippelsjekke – analysene sine.

– Presset for å publisere er veldig sterkt, men ingen forsker ønsker å befinne seg i denne situasjonen.

Han berømmer forskerne for selv å ha tatt affære og trukket artikkelen sin fra tidsskriftet.

Emneord: Media, Internasjonalisering, Forskning Av Ida Kvittingen /forskning.no
Publisert 22. jan. 2019 13:01 - Sist endra 22. jan. 2019 13:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere