Kansellerer kurs for UiO-studenter i St. Petersburg

– Dette handler blant annet om studentenes sikkerhet, sier Arne Bugge Amundsen.

AVLYSER KURS: Styreleder ved Det norske universitetssenteret i St. Petersburg, Arne Bugge Amundsen.

Foto: Ola Sæther

Et omfattende kurs for mastergradsstudenter i statsvitenskap, som etter planen skulle starte ved Det norske universitetssenteret i St. Petersburg i februar, er nå endelig besluttet kansellert mens senteret venter på om russiske myndigheter vil reise sak. Det forteller senterets styreleder, HF-dekan Arne Bugge Amundsen, til Uniforum.

– Når situasjonen for senteret fortsatt ikke er avklart, fant vi det ikke tilrådelig å si at kurset fremdeles skulle gå. Vi har prøvd å informere studentene fortløpende, men på et tidspunkt måtte vi sette strek, også så de har mulighet til å melde seg opp i alternative emner, sier styrelederen.

Kurset på i alt 30 studiepoeng innebar at studentene skulle tilbringe en lengre periode i St. Petersburg, og bli undervist av russiske undervisere.

– Dette handler om ansvarlighet overfor studentene og innholdet i kurset, og også om studentenes sikkerhet. Dramatikken i desember tyder på at det er grunn til å ta det med i betraktningen, sier Bugge Amundsen.

      • Les også: Fristen er ute, men russiske myndigheter er tause

Stor usikkerhet

Situasjonen ved Det norske universitetssenteret har den siste tiden vært preget av stor usikkerhet, etter at russisk politi først utførte en razzia i lokalene 5. desember. Noen dager senere ble 18 norske og svenske studenter bedt om å forlate landet i løpet av tre dager, siden myndighetene mente de hadde søkt visum på feil grunnlag.

Innen 3. januar skulle det komme beskjed om myndighetene ville reise sak mot senteret, og hva denne saken eventuelt handlet om, men ingen signaler har kommet.

– Vi vet fremdeles ingenting, sier Bugge Amundsen.

NUPI-forsker Helge Blakkisrud var satt opp som emneansvarlig for masterkurset.

– I seneste laget

Morten Flisnes er en av de påmeldte masterstudentene som nylig fikk beskjeden om at kurset er kansellert. Det kom ikke som en stor overraskelse.

– Jeg skjønte tidlig at dette neppe kom til å gå i havn. Det krever litt planlegging å reise bort i tre måneder, så allerede før jul hadde jeg innstilt meg på at det ikke ble noen tur til St. Petersburg nå, sier Flisnes til Uniforum.

Masterstudenten synes den endelige beskjeden kom lovlig sent.

– Jeg tror mange av oss synes beskjeden kom i seneste laget. Da vi endelig fikk vite, hadde en del fag allerede startet opp. Men jeg tror også de fleste hadde funnet seg alternativer i tilfelle det ikke ble noe av kurset, sier Flisnes, som nå kommer til å se mer av Frederikkeplassen enn Palasstorget denne våren.

Det er dermed ikke planlagt innrykk av flere norske studenter ved senteret før et planlagt kurs i regi av UiB i april. Dette kurset er inntil videre ikke berørt, opplyser styreleder Bugge Amundsen.

      • Les også: NUPI-forskere: Situasjonen er strammet inn

Emneord: Internasjonalisering, Utveksling, Russland Av Nils Martin Silvola
Publisert 24. jan. 2018 13:08 - Sist endra 24. jan. 2018 17:03
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere