Hard kritikk mot Ottersens svenske rektorløp

Tre medlemmer i rekrutteringskomiteen ved Göteborgs universitet kommer med hard kritikk av Ole Petter Ottersen og Karolinska institutet etter at Ottersen var med i to parallelle rektorprosesser.

I leserinnlegget blir rektorrekrutteringen ved Karolinska, der Ole Petter Ottersen er aktuell, omtalt som "et studium i svik og uærlighet". 

Foto: Ola Sæther

10. januar ble rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen anbefalt som ny rektor ved Göteborgs universitet (GU) i Sverige. Han aksepterte utnevnelsen og dermed manglet bare den formelle utnevningen fra regjeringen. Samtidig var Ottersen med i en tilsvarende prosess på Karolinska institutet (KI).

Nå har tre av medlemmene i rekrutteringskomiteen i Gøteborg skrevet leserinnlegg i Göteborgsposten. Ifølge de tre lovet Ottersen at han ville trekke seg fra rektorrekrutteringen på KI hvis han ble innstilt som rektor ved GU. Dermed hevder de at Ottersen har brutt et løfte han har gitt til GU.

«Vi vet nå at han gikk bak ryggen på universitetsstyret, høringsforsamlingen og rekrutteringskomiteen og møtte KIs styreleder og søkerkomiteen og forhandlet med dem for å i stedet bli rektor ved KI. Ifølge våre kilder ved KI forsikret Ottersen KI om at GUs styre var med på notene. Dette er feil, og dessuten urimelig – hvilket styre ville velge å nominere en rektorkandidat til regjeringen som samtidig forhandler om en annen jobb? Ottersen har altså vært lettsindig med sannheten og demonstrert uærlighet», skriver Staffan I Lindberg, Agnes Wold og Love Josefsson ved GU.

Lindberg, Wold og Josefsson henviser også til Macchiarini-skandalen, som en ny rektor ved KI skal rydde opp etter, og etterspør en grundigere faktasjekk fra KIs side. Til sist ber de om svar fra den svenske ministeren for høyere utdanning og forskning, Helene Hellmark Knutsson.

Uniforum har prøvd å kontakte Ole Petter Ottersen.

Av Julia Loge
Publisert 1. feb. 2017 11:43 - Sist endra 1. feb. 2017 11:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere