Kan bli Årets bibliotek 2016 og får besøk av kronprinsesse Mette-Marit

Realfagsbiblioteket ved Universitetet i Oslo kan bli kåret til Årets bibliotek 2016. De andre nominerte er  Deichmanske bibliotek,  Biblo/Tøyen i Oslo og Kristiansand folkebibliotek. I formiddag besøker også kronprinsesse Mette-Marit biblioteket.

ÅPNET MED ET SMELL: Realfagsbiblioteket på Blindern ble åpnet med et smell i mars 2012. (Arkivfoto)

Den 12. januar blir det avgjort om Realfagsbiblioteket tar innersvingen på de to andre finalistene, og kan smykke seg med tittelen Årets bibliotek 2016. Norsk Bibliotekforening som står bak kåringen, har fått inn 105 forslag på 40 bibliotek over hele landet, går det fram av en pressemelding.

Et faglig og sosialt samlingssted

I begrunnelsen for å nominere Realfagsbiblioteket til Årets Bibliotek 2016, heter det:

"Å komme til Blindern som ny student kan være overveldende. Realfagsbiblioteket, med leder Live Rasmussen i spissen, har siden åpningen i 2012 etablert seg som et varmt, sosialt sted og en møteplass for både studenter og ansatte, og for alle utenfor universitetet som ønsker å ta turen til Blindern. Realfagsbiblioteket tar formidling av naturvitenskapelige fag på alvor, og har blitt et samlingssted for både faglige og sosiale aktiviteter.

Gjennom aktivt samarbeid med fagmiljøene på Universitetet i Oslo arrangerer Realfagsbiblioteket åpne foredrag, seminarer og debatter, og de er fast arena for direktesending av radioprogrammet Abels Tårn på NRK P2. Realfagsbiblioteket formidler dermed på en glimrende måte hva slags rolle biblioteket kan ha, utover det å være et sted for bøker. De legger til rette for studentene, som har svart med iherdig bruk av biblioteket. Biblioteket bruker sosiale medier aktivt for å spre både innhold og arrangement.,"

Et tredje hjem

Når det gjelder Deichmanske, Biblo/Tøyen blir det pekt på at biblioteket som bare er for barn mellom 10 og 15 år, virkelig er blitt et tredje hjem mellom hjem og skole for barna på Tøyen.  Biblioteket som er spesielt tilrettelagt for barn, åpnet tidligere i år. Kristiansand folkebibliotek er nominert for å ha arrangert debatter og for å ha startet en egen Bjørneboe-festival.

Curt Rice har vært med i juryen

De tre nominerte. altså Realfagsbiblioteket ved UiO, Deichmanske, Biblo Tøyen og Kristiansand folkebibliotek er valgt ut blant en jury, med blant andre rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus som en av medlemmene. De andre som har sittet i juryen, er stortingsrepresentant Kristin Vinje (H), litteraturkritiker Bernhard Ellefsen, Brita Esaiassen, bibliotekar på Berg folkebibliotek, vinner av Årets Bibliotek 2015 og Mariann Schjeide, leder av Norsk Bibliotekforening. Den 12. januar klokken 14.00 blir det kunngjort i Fritt Ords hovedkvarter i Uranienborgveien hvilket at de tre bibliotekene som får tittelen Årets bibliotek 2016.

Kongelig besøk

Klokken 11 i formiddag kommer også H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit på besøk til Realfagsbiblioteket. Hun er den høye beskytter for Norsk Bibliotekforening som tar henne med på besøk til både Deichmanske bibliotek, Majorstuen filial og altså til Realfagsbiblioteket på Blindern, skriver foreningen i en pressemelding.

Emneord: Universitetsbiblioteket, Realfag Av Martin Toft
Publisert 30. nov. 2016 00:11 - Sist endra 30. nov. 2016 09:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere