Stor interesse for å designe vikingtidsmuseum

107 bidrag konkurrerer i Statsbyggs åpne plan- og designkonkurranse om nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy. Konkurransen ble avsluttet 2. desember.

STOR DELTAGELSE: 107 bidrag har kommet inn til Statsbygg plan- og designkonkurranse om nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy. På bildet annonserer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen konkurransen tidligere i høst.

Foto: Ola Sæther

– Det har vært stor interesse både fra inn- og utland, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen.

Dette er juryen:

 • Bjørne Grimsrud, strategi- og utviklingsdirektør, Statsbygg.
  Juryens leder
   
 • Museumsdirektør Håkon Glørstad, Universitetet i Oslo, Kulturhistorisk museum
 • Seniorarkitekt Trine Faye-Lund, Universitetet i Oslo, Plan- og utredningsseksjonen
 • Curator Gareth Williams, British Museum, London
 • Arkitekt SA Martin Videgård, Stockholm
 • Sivilarkitekt MNAL Reiulf Ramstad, Oslo 
 • Landskapsarkitekt MNLA Anne Kristin Irgens, Bergen
 • Sjefsingeniør Anders Wethal, Statsbygg
 • Seniorarkitekt Line Woxen, Statsbygg

– Ressurskrevende

– Vi er veldig fornøyd med at så mange ønsker å være med i konkurransen. Vi har valgt å gjennomføre en åpen plan- og designkonkurranse fordi vi ønsker flest mulig innspill til hvordan det nye museet kan se ut. Samtidig vet vi at den åpne konkurranseformen er ressurskrevende, ikke bare for oss i Statsbygg, men også for alle deltakerne som legger ned atskillige arbeidstimer i utarbeidelsen av et forslag, sier Ingebrigtsen i en pressemelding fra Statsbygg.

– Vi har ventet mange bidrag til denne konkurransen, men det er selvsagt kvaliteten på forslagene juryen skal vurdere, sier Nikolaisen. – Det blir viktig å finne frem til forslag som kan ivareta og sikre vikingsamlingen for kommende generasjoner.

Arealrammen for prosjektet er totalt 13 000 m², hvorav 9300 m² er nybygg. Det nye museet vil bli tre ganger så stort som det eksisterende Vikingskipshuset.

Jury avgjør

Statsbyggs utviklingsdirektør, Bjørne Grimsrud, skal lede den ni personer store juryen som vurderer de innkomne bidragene. Alle konkurranseforslagene er anonymisert og kjennes kun ved en tittel og løpenummer. Dette er viktig for at juryeringen skal være rettferdig.

Etter planen skal juryen gi sin innstilling i mars 2016. I vurderingen av de 107 forslagene, legges det vekt på gjennomførbarhet, arkitektonisk kvalitet, hensynet til kulturminner, overordnet utstillingskonsept og miljøløsninger.

Statsbygg vil, innen kort tid, presentere alle forslagene i en web-utstilling på sine nettsider.

Glad direktør

Kulturhistorisk museums direktør, Håkon Glørstad er svært fornøyd.

– Vi er meget glade for den store interessen for det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy. Nå gleder vi oss til å gå gjennom alle de 107 bidragene. Med så mange gode innspill vil det bli en spennende oppgave for juryen å kåre vinnerutkastet, sier Glørstad i en pressemelding fra Kulturhistorisk museum.

Oppdraget omfatter i første omgang gjennomføring av en plan- og design konkurranse og utvikling av et skisseprosjekt for det nye museumsanlegget. Kunnskapsdepartementet utlyste arkitektkonkurransen i september 2015.

 

 

Emneord: Kulturhistorisk museum, Museene, Universitetspolitikk
Publisert 3. des. 2015 14:03 - Sist endra 3. des. 2015 14:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere