Pengedryss til unge forskertalenter

Tolv av de 47 unge forskertalentene som får penger til Fri prosjektstøtte fra Forskningsrådet, kommer fra Universitetet i Oslo. En av de talentfulle er Alexander Refsum Jensenius fra Institutt for musikkvitenskap.

FÅR MILLIONER: Alexander Refsum Jensenius er en av tolv unge forskertalenter ved UiO, som får milliondryss fra Fri prosjekstøtte fra Forskningsrådet.

Foto: Terje Heiestad/UiO

Forskningsrådet gir totalt 1,96 milliarder kroner til Fri prosjektstøtte fra 2016. 960 millioner kroner fordeles nå, mens 1 milliard fordeles til Toppforsk i slutten av januar.

Dette er fem av de unge forskertalentene ved UiO som har fått penger:

Lars Tjelta Westlye, Psykologisk instittutt

Mathew Domeier, Senter for jordens utvikling og dynamikk, UiO

Alexander Refsum Jensenius, Institutt for musikkvitenskap, Universitetet i Oslo

Sandra Lopez-Aviles, Bioteknologisenteret i Oslo, Universitetet i Oslo

Jack Christoffer Leo, Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo

 

 

– Dette er et historisk sterkt løft til fri forskning. Det vil sikre god langsiktig finansiering til forskningsmiljøer som har potensial for å utvikle seg til å bli internasjonalt ledende innenfor sine felt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding fra Forskningsrådet.

Mange nye forskertalenter

47 unge forskertalenter får midler til sine prosjekter i år. Det betyr at ca. 16 prosent av søkerne får innvilget støtte. Årets tildeling er den tredje i satsingen på unge forskertalenter og til sammen 156 unge forskertalenter har dermed fått midler i FRIPRO.

– Denne satsingen er viktig for å gjøre en forskerkarriere attraktiv for våre mest lovende, unge talenter. Her legger vi grunnlaget for fremragende forskningsmiljøer i fremtiden, sier Isaksen. Hvert prosjekt får i gjennomsnitt 6,9 mill. kroner i støtte.

I denne omgang er det innvilget til sammen 132 forskerprosjekter, unge forskertalenter og mobilitetsstipend i FRIPRO.

Toppforsk tildeles i januar

I tillegg vil det bli bevilget 1 milliard kroner til den nye satsingen FRIPRO Toppforsk. Dette vil gi ca. 40 prosjekter god og langsiktig finansiering. Toppforsk er et spleiselag mellom universitetene, forskningsinstitusjonene og Kunnskapsdepartementets midler via Forskningsrådet for å finansiere forskningsmiljøer som kan bli internasjonalt ledende. Universitetene og forskningsinstitusjonene er involvert i utvelgelsen av prosjekter som får tildeling, og endelig vedtak gjøres i slutten av januar 2016.

Flere vil reise ut

I år deles det for andre gang ut mobilitetsstipend i FRIPRO, til sammen 14 stipender. Det var 90 søkere til mobilitetsstipend, og det er dobbelt så mange som i fjor.

– Dette er en gledelig utvikling. Det er et mål at flere norske forskere skal ta et forskningsopphold ved en utenlandsk institusjon. Mobilitetsstipendet gir unge forskere den muligheten. Med to år ute og ett år hjemme vil ambisiøse forskere som er helt i starten av sin karriere få en svært verdifull internasjonal erfaring, sier divisjonsdirektør i Forskningsrådet Anders Hanneborg.

Fordeling på søknadstyper

132 av 1072 søknader får støtte. Det betyr at ca. 12,5 prosent av søknadene blir innvilget.

De innvilgete søknadene fordeler seg slik på søknadstypene i FRIPRO:

Emneord: Økonomi, Rekruttering, Forskningspolitikk, Forskning
Publisert 4. des. 2015 12:11 - Sist endra 4. des. 2015 12:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere