Er franske NTNU-ere mer verdt?

Tyrkiske Deniz Akin er stipendiat ved NTNU. Hun reagerer sterkt på universitetets offisielle markeringer i forbindelse med terrordåden i Paris.

OVERTRAMP: NTNU i Trikolorens farger. - Et overtramp, mener den tyrkiske NTNU-stipendiaten Deniz Akin.

Foto: NTNU

Fredagens massedrap i den franske hovedstaden har gitt sympatierklæringer fra en hel verden. Det ble lagt merke til at Facebook gjorde det mulig for brukere å legge Tricoloren (det franske flagget) inn som et filter over profilbildet. Også ikoniske bygninger over hele verden har vært svøpt i Frankrikes nasjonalfarger.

NTNU har deltatt aktivt i denne institusjonelle markeringen, skriver Universitetsavisa.  Hovedbygget på Gløshaugen har hatt Tricoloren projisert over fasaden siden natt til søndag. Rektor Gunnar Bovim signerte kondolanseprotokollen i Rådhuset mandag kveld, sammen med ordfører Rita Ottervik. Signeringen bar karakter av å være et pressearrangement, med journalister og fotografer til stede.

- Enkeltmenneskers reaksjoner er fint

Det har vært tillyst ett minutts stillhet, man har organisert sørgestunder og rektor har markert terrordåden på sine konti i sosiale medier, samt i intervjuer med journalister.

Dette reagerer Deniz Akin på. Hvorfor?

- For å ta det jeg ikke har noe problem med: At folk som privatpersoner markerer sin støtte og sin sympati, for eksempel med å legge Tricoloren inn i profilbildet i sosiale medier. Jeg reagerte selv sterkt da jeg fikk vite om de forferdelige hendelsene. Jeg føler sterkt med det franske folk. Det jeg finner veldig problematisk, er at NTNU som institusjon går så sterkt ut og markerer støtte med ofrene etter én spesifikk terrorhandling, når man samtidig er taus ved andre, tilsvarende hendelser. Hva med terrordåden i Beirut to dager før Paris, hvor et femtitalls mennesker ble drept? Det var også IS’ verk. Er franske liv mer verdt enn libanesiske? Eller hva med bomben som ble sprengt i Ankara i oktober, som drepte 102 mennesker, også en terrorhandling? Er tyrkiske liv mindre verdt enn franske?

- Kjenner meg annenklasses

- Men vi mennesker er slik skrudd sammen at vi kjenner mer medfølelse og empati med folk som vi identifiserer oss med. Jo nærmere, jo mer empati. Sånn er vi, sånn er vel også tyrkere?

- Jovisst. Derfor har jeg, som jeg sier, ingen problemer med at enkeltpersoner viser sin støtte på alle mulige vis. Virkelig ikke. Men ikke NTNU som institusjon! Der gjelder andre regler. Universitetet har et ansvar for å behandle alle likt. Det er ansatte og studenter fra mange nasjonaliteter her. Da må rektor i særdeleshet passe seg for å formidle det inntrykket at noen nasjonaliteter er mer verdt enn andre, sier Akin.

- Mener du at det har skjedd her?

- Ja. Jeg er ph.d. ved NTNU, og jeg begynner selv å føle meg som en annenklasses ansatt ved dette universitetet, sier Akin, og legger til:

- Om NTNU skulle kle hovedbygget i noens farger, kunne regnbuen vært mer passende. Som symbol på fellesskap og fred.

LES OGSÅ: "Terroren i Paris er de fattiges krigshandling"
LES OGSÅ: Sympatimarkeringer over hele landet
LES OGSÅ: Rektor og ordfører viste støtte i kondolanseprotokoll

- Han kunne signert som privatperson

Den tyrkiske doktorgradsstudenten holder til ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier. Hun går for tida på norskkurs, og hun forteller at under gårsdagens norsktime reagerte omtrent alle på universitetets offisielle markering. Akin beretter blant annet om en deltaker fra Kenya, som lurer på hvorfor NTNU var taust under nedslaktningen i kjøpesenteret i Nairobi, også dette anslaget begått av IS.

- Mandag signerte rektor kondolanseprotokollen i rådhuset. Om noen på forhånd hadde spurt deg om råd hva han burde gjøre, hva ville du svart?

- Jeg ville sagt at han kunne sagt til alle som ville vite at han har tenkt å signere protokollen, men som en privat handling, som Gunnar Bovim, ikke som rektor og med medier til stede. Som det nå er, har han skapt et problem for seg selv. Hva gjør han ved neste terrorhandling, i et annet land? Skal han løpe fra kondolanseprotokoll til kondolanseprotokoll? Hvilke nasjoners farger skal få innhylle hovedbygget i framtida? NTNU risikerer å gi sine ansatte og studenter fra rundt om i verden inntrykk av at noens liv er viktigere enn andre. Det vil ikke være bra for NTNU, sier Deniz Akin.

Emneord: Terrorisme, Frankrike, Studentforhold, Tyrkia Av Tore Oksholen/Universitetsavisa
Publisert 19. nov. 2015 00:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere