Første UiO-vinner av Jahreprisen på 7 år

Jahreprisen ble i år delt mellom to prisvinnere: Ludvig M. Sollid ved UiO og Rikard Holmdal ved Karolinska Institutet i Stockholm. Se bildene her.

Ludvig M. Sollid bukker dypt idet rektor Ole Petter Ottersen gir ham Jahreprisen.

Foto: Yngve Vogt, Apollon

Jahreprisen ble delt ut torsdag 15. oktober av Ole Petter Ottersen. Utdelingen foregikk i universitetets aula. Professor Harald A. Stenmark ved OUS ledet utdelingskomiteen.

 Prisen er på 1 million kroner, og belønner fremragende forskning innen klinisk eller basal medisin.

Ludvig M. Sollid er en av to hovedvinnere av prisen i 2015.

Sollid får prisen for sin forskning på cøliaki som er en alvorlig form for glutenintoleranse. Hans forskning har vist hvorfor immunsystemet hos personer som har cøliaki, overreagerer ved inntak av glutenprotein i korn og gir betennelse i tarmen. Funnet vil forhåpentligvis føre til bedre diagnostisering og behandling av cøliaki, skriver universitetet på sine nettsider. 

Sollid leder Senter for immunregulering (CIR), et Senter for fremragende forskning. Forskergruppa hans ble utpekt til en av fem verdensledende forskergrupper ved UiO i år.

Rikard Holmdahl fra Karolinska Insitutet i Stockholm delte prisen med Sollid. 

Om Holmdahl skriver de dette:

"Holmdahl får prisen for sin forskning på revmatoid artritt – leddgikt. Han har vist hvordan immunsystemet hos personer som har leddgikt, aktiveres til å angripe kroppens egne proteiner, blant annet modifiserte utgaver av bindevevsproteinet kollagen. Han har også bidratt vesentlig til vår forståelse av arvelighet av autoimmune sykdommer."

Om Anders Jahre og prisen:

Anders Jahre (1891–1982) var en norsk skipsreder, næringsdrivende og benefaktor. 

I 1953 donerte Anders Jahre én million kroner til Universitetet i Oslo. Senere fulgte flere gaver. Disse dannet opphavet til Anders Jahres Fond til vitenskapens fremme. Halvparten av avkastningen fra Anders Jahres Fond til vitenskapens fremme går til fremme av medisinsk vitenskap og forskning, en fjerdepart til det juridiske område og en fjerdepart til det kjemisk/tekniske område.

Anders Jahre hadde spesiell interesse for medisin, og han bestemte at en del av avkastningen av fondet skulle benyttes til utdeling av en årlig nordisk medisinsk pris for internasjonalt sett oppsiktsvekkende arbeid.

Anders Jahres medisinske pris ble første gang utdelt i 1960. Siden 1965 har prisen blitt delt i to: en hovedpris og en pris for yngre forskere. I 1961 ble Anders Jahre kreert til doctor juris honoris causa ved Universitetet i Oslo, og i 1963 til medisinsk æresdoktor ved Lunds universitet. Han var æresmedlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og Det Nordiske Medisinske Selskap i Stockholm. Han innehadde en rekke internasjonale ordener.

Dr. Kaisa Haglund, Oslo universitetssykehus (OUS), og professor Pernilla Lagergren, Karolinska Institutet, Stockholm delte Anders Jahres pris til yngre medisinske froskere.

Hvert år deles det også ut priser til unge forskere.

Prisen til yngre medisinske forskere er på 400.000 kroner. 

Den ble i år delt mellom dr. Kaisa Haglund ved OUS og professor Pernilla Lagergren ved Karolinska Institutet i Stockholm.

"Haglund får prisen for sine fremragende studier av cellulære mekanismer som regulerer celledeling og kreftutvikling. Hun er også forsker ved Senter for kreftbiomedisin (CCB) som er et senter for fremragende forskning (SFF) ved UiO i samarbeid med OUS.Om prisvinnerne skriver juryen, bestående av representanter fra alle de nordiske landene, følgende:

Lagergren får prisen for sin banebrytende forskning på faktorer som påvirker overlevelse og livskvalitet etter kreftoperasjoner."

I år er første gang siden 2011 at en nordmann vinner prisen. Da var det Moser-paret som vant (hvorvidt det betyr at Sollid kan vente seg en nobelpris de nærmeste årene, vites ikke).

Sollid er dessuten første prisvinner fra UiO siden 2008, da nåværende UiO-rektor Ole Petter Ottersen vant prisen.

Av Jenny Dahl Bakken
Publisert 16. okt. 2015 10:09 - Sist endra 16. okt. 2015 10:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere